Шофьорът на НСО, избутвал коли от пътя в Кресненското дефиле, е бил понижен в звание. Това съобщиха от Националната служба за охрана за Нова телевизия. Проверката на случая е приключена в срок.

"Водачът на автомобила е с дисциплинарно наказание "понижаване в звание", по чл. 89, т. 20 от Закона за НСО: за поведение, несъвместимо с правилата на обществения морал, и извършване на действия, уронващи престижа на службата. С дисциплинарно наказание "мъмрене" е санкциониран служител на ръководна длъжност - прекият ръководител на шофьора, за неупражнен контрол", посочват от НСО.

Преди месеци властите сложиха колчета, с които да разделят платната. На Кресненското дефиле ставаха много катастрофи. "От 10 юли до момента в участъка не се е случил нито един тежък пътен инцидент, няма загинал човек на пътя. От началото на година имаме над 300 човека, починали на пътя, отбеляза Диана Русинова, но в последния месец са само 34", каза по-рано пред Dir.bg Диана Русинова, председател на Управителния съвет на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП). По думите й бившият министър на регионалното развитие Гроздан Караджов направи немалко по темата за пътната безопасност. По негова инициатива се въведе ограничение за скоростта по път I-1 през Кресненското дефиле до 50 км/ч и се поставиха ограничителни колчета, но пътищата бяха оставени след това под въпрос. Дали изобщо ще бъдат поддържани или строени нови, попита тогава пътният експерт Диана Русинова.