НСО започва вътрешни проверки след медийни публикации. На кадрите се вижда как автомобил със специален режим на движение предприема опасни маневри, като изпреварва и избутва коли в Кресненското дефиле.

Според очевидци на случката шофьорът се движи с пусната звукова и светлинна сигнализация. Рисковото изпреварване се случва преди 4 дни в Кресненското дефиле, където преди 2 месеца бяха монтирани колчета именно за да спрат опасните маневри и беше въведено ограничение от 50 км/ч. На видеоклипа ясно се забелязва как колата избутва другите автомобили от платното за движение.

И въпреки че първоначално от НСО отрекоха това да е тяхна кола, повторна проверка показва точно обратното.

"Той изпревари първо нас, след това още няколко коли и се движеше с много висока скорост. Имаше сигнална лампа и звуков сигнал", разказва зрител на Нова тв, пожелал да остане анонимен. "Излязохме извън банкета и успяхме по някакъв начин да отбием, за да го пуснем. Имаше коли, които не му даваха да изпреварва много дълго време и той караше много близко залепен за тях", добавя очевидецът.

"Автомобилът е на Националната служба за охрана и е управляван от водач на службата. Автомобилът е превозвал охранявано лице", казват от НСО.

Кой е охраняваният човек?

От НСО уточниха единствено, че той не е от правителството. По информация на източници на NOVA, в колата по това време е бил бившият заместник -министър на земеделието Иван Христанов. Той има охрана след заплахи за живота около скандалите с фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево".

В коментар за телевизията той ли е бил в колата, отговорът му е: "Не съм, шофирал автомобил в нарушение".

В НСО е назначена проверка, която да установи дали автомобилът е ползвал специален режим на движение в този момент и ако е ползван, дали е имало основание за това, добавя БНТ.

Поставянето на колчета за ограничаване на изпреварването на пътния участък в Кресното дефиле вероятно е предотвратило поредната тежка катастрофа. До поставянето им се стигна именно заради черната серия от катастрофи там. Решението за това бе по времето на регионалния министър Гроздан Караджов, който в началото на месеца отбеляза в пост във Фейсбук, че това наглед простото решение се е оказало най-ефективното досега.