Вариантите за трасе на магистрала "Струма" са три, но все още няма избран такъв. Ако хората е трябвало да протестират активно, е трябвало да го направят, когато са се правили тези варианти - това каза служебният регионален министър пред bTV по повод предстоящия протест на жителите на Кресна. 

Вчера те обявиха, че недоволството им е срещу превръщането на настоящия път през дефилето в еднопосочен и скоростен, "което не е магистрала дори", а това по думите им "ще остави Кресна без локален път, ще отреже достъпа до Благоевград и ще удължи пътя им дотам с поне 40 км."

"Искаме истинска магистрала изцяло извън Кресна и дефилето, за да си запазим бизнеса, земите и достъпа до тях", казват организаторите на протеста. Те напомнят, че на 31 март общинският съвет се е обявил с пълно мнозинство против този вариант, а след няколко седмици е променил решението си заради "половинчати решения" и "политически натиск". Недоволството си местните жители планират да изразят в 17 часа.

"Ние сме за изграждането на магистралата, но настоящият път през дефилето да остане като алтернативен в две посоки. Ние искаме не тунел, не през Кресненското дефиле, а пътят да бъде през източния вариант. Минаването на магистралата през Кресненското дефиле е икономически неизгодно за хората в Кресна, за транспорта, земеделски и животновъдно неизгодно", каза един от протестиращите Георги Иванов. 

Регионалният министър обаче уточнява, че повод за притеснение няма и че хората вероятно са се заблудили. По думите му той е "одобрил подробен устройствен план, изключително малък, който на практика довършва един пътен възел - краят на магистралата в посока от Гърция към София". И добави, че става дума за 200 метра, за да се довърши тази пътна връзка. Тоест, този подробен устройствен план няма отношение към вариантите за строителство на магистралата през дефилето и не ги предопределя. 

"Ако хората е трябвало да протестират наистина активно, е трябвало да го направят, когато са се правили вариантите на трасетата. В момента имаме три варианта на трасета, но няма избрано такова", повтори арх. Шишков, според когото "няма никакъв смисъл в момента да се нагнетява напрежение с протести на хората в района".