Годината е 1989, денят - 3 ноември. В София се провежда първото протестно екологично шествие на Независимо сдружение "Екогласност", каквото градът не познава от повече от 40 години. Това се случва само седмица преди историческия пленум на ЦК на БСП, на който Тодор Живков е свален от власт.

Шествието, което събира към 3000 души, връчва петиция до Народното събрание срешу строителството на един от последните гигантомански проекти "Рила-Места", предвиждащ прехвърляне на води от Рила и Източните Родопи, което застрашава реките Рила и Места.

Това е първата организирана масова улична опозиционна проява по време на режима на Живков.

Съпротивата по екологични проблеми по онова време се равнява на политическа съпротива срещу властта.

В продължение на седмици активистите от "Екогласност" са в градинката пред "Кристал", за да събират подписи, с които да спрат хидростоителството в Рила. След арести на екоактвисти на 26 октомври, които стават международно достояние, властта разрешева на 3 ноември да се проведе мирно екологично шествие на площад "Св. Александър Невски".

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Малко преди 17 часа, на площада пред храма откъм "Раковски" постепенно се събира народ. Тук освен хората на "Екогласност" са и повечето членове на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството. Има и скромен брой представители на профсъюз "Подкрепа", които се опитват да вдигнат свой плакат, но хората на "Екогласност" възразяват, че това е "наше шествие". Има и "цивилни природозащитници", както се шегуват някои от участниците.

Снимка: БТА

Активистите разпъват транспарант "Екогласност - зелена алтернатива" и в първата редица го държат незрящият Петър Стайков, философ и психолог, популярният актьор Петър Слабаков, зоологът Петър Берон, химикът Пирин Воденичаров и др.

Снимка: БТА

Доц. Цветан Кардашев от БАН прочита петиция до парламента, посрещната с ръкопляскания и точно в 17 часа шествието тръгва.

В този момент забиват камбаните на храма "Св. Александър Невски" и всичко става особено тържествено. Тълпата запява "Хубава си моя горо" и "Къде си вярна ти любов народна".

Снимка: БТА

Когато шествието стига на стотина метра от парламента, спира, неколцина представители на "Екогласност", с Петър Берон и Слабаков начело, се отделят и носят подписката вътре, като преминават през заграждения и кордон милиционери. След десетина минути излизат, а множеството започва да скандира "Демокрация, демокрация, ...гласност, гласност", и постепенно се разотива.

Снимка: БТА

На 10 ноември 1989 г. пленумът на ЦК на БКП сваля от поста генерален секретар на партията Тодор Живков, с което започват и големите промени в страната.

Вижте уникални кадри от българския Хайд Парк на този ден >>