Шествието на "Екогласност": 30 г. от първата голяма демонстрация за демокрация у нас (снимки)

Съпротивата по екологични проблеми по онова време се равнява на политическа съпротива срещу властта

Обратно в новината

Коментари - Шествието на "Екогласност": 30 г. от първата голяма демонстрация за демокрация у нас (снимки) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да как минава времето. Бях студент и ги гледах да събират подписи. Подписах се и аз. На протеста бях един от тези които гледаха. Не се присъединих защото не знаех за какво става въпрос, никога не съм си мислел че екологичните проблеми са най-големия проблем на България. По късно на други протести виках със всички "мръсни комунисти" и много лошо впечатление ми правеше разпръснати сред тълпата гласове да викат "Желю Желев Президент". Кой е той и защо президент а не министър председател? Все пак си мислех че нещо може да стане ... до първите избори. Е, други избори така и не дочаках, повече не съм гласувал в български избори въпреки че имаше секции в САЩ. Нямам моралното право де определям кой ще управлява в БГ. Мили спомени последвани от много тъмен период. Проблема е че много от хората с енергия да се борят за промяна напуснаха страната. Може би това спести конфронтации от типа на румънските... дали това е добре или зле можем само да спекулираме. Имаше един кратък период когато България изглеждаше да върви на добре ореди да влезе в ЕС. В послдните 10 години върви на някъде ама не се знае накъде. Има някои неща които са добре (от моя гледна точка), но много са зле или много по зле от други източноевропейци. В края на крайщата е борба за бизнес в един световен пазар и ние сме на опашката.

Началото на театъра!

Цветан Димитров КАРДАШЕВ ВМИ – София, к-ра „Марксизъм-ленинизъм” Диамат и истмат

Това за „Екогласност“ - как едва ли не поставя началото на тъй наречената „демокрация“, са импровизации . По онова време съществуваха проблеми със замърсяването на Русе и някои околни населени места. Правителството на България реагира няколко пъти пред румънските власти, но видим резултат нямаше. Имаше в страната и други екологични проблеми. Тогава през април 1989г. се създаде неполитическото движение „Екогласност“, разбира се с благословията на управляващите и с цел обществеността да помогне на правителството. Няма нищо вярно в това, че сдружението се било противопоставяло на властта – точно обратната беше целта му. Въпросното шествие-митинг на 3 ноември 89г. също беше разрешено от властите. Скандиранията за демокрация по никакъв начин не са изразявали недоволство, а подкрепа на издигната по онова време теза за повече социалистическа демокрация. Беше чиста случайност, че малко по-късно поради външни натиск и помощ се появиха набедените демократи и набързо се създаде СДС. „Екогласност“ веднага се преориентираха и дори още преди да бъдат регистрирани, станаха членове на СДС. Това е, другото са свободни съчинения.

Няма смяна на власт в една страна по причина "чиста случайност. Този акт е подготвян с години, дано поживееш по- дълго, ще го разбереш

Бая млади са били нЕкои агенти на ДС!!!

то Русе и днес е обгазен, ама никой не протестира - зелените посиняха.

Шарлатаните на демокрацията и около тях с блеснали очи 80- те наивно-глуповати процента...

Увод-с опит за дълбочина : Не може да не се признае, че за омесените от различно тесто хора демокрацията има добри и лоши страни или последствия: Изложение - с реализъм и коравина : От една страна, в условия на демокрация материалните възможности много пораснаха, стига да имаш дебела кесия или дебел врат: магазините и пазарите пращят от стоки, нашенски дебелогъзи жентълмени и мацки гордо гледат от фърчащи лимузини или лятно време достолепно печат месата си из световните морски курорти. От друга страна, човешката маса( матряло) тотално деградира в интелектуално и морално отношение, образованието изпростя и се елементаризира, здравната система се комерсиализира и замириса на мърша , а държавната машина се понапълни с импотентни аутсайдери и комплекса ри, които за друго не стават. В заключение- с доза оргазъм и частичен опимизъм : И цялата подобна парлама не може да не радва сърцето на човек, само кът се сети, че тези дела произтичат от волята и ускорената циганизация на суверено, тоест на народу. !

“....държавната машина се понапълни с импотентни аутсайдери и комплекса ри, които за друго не стават...”. В БГ държавната машина винаги е била пълна с паразити а не само при т.нар “демокрация”

Номня как тогава, всичките ченгета и доносници, станаха "демократи"! Такава беше българската "кръгла маса", ченгета и доносници!

Имаше нещо такова! Форката се беше маскирал, като независим поп,големият Амбар / с брат му малкият амбар бяхме съученици в изгорялата гимназия на събота пазара/ се беше накакал до козирката и от черешата викаше да го спасят,че ще се самозапали, Жельо, Слабака, Тренчев..... всички викаха доле комунизма и парите, после зеха парите и на кумунизма ограбеното,после доде др. Костов и каза,че не е важно за колко да се кури, а трябва да се смени собствеността, после доде една другарка Ани от Уса и си забрави чантата в тоалетната на хотела у средата на София и се дигнаха всички служби да търсят злосторника ,, после Васко от ВИС каза,че е баровеца, посрле го утрепаха и т.н. После другите и т.н. та и досега.....

Имена липсват... Неуспелите комсомолски активисти, послужиха като маша и претекст на преврата от 10.11 Промени така и не настъпиха...

Нека всички ние в този велик момент на историческо съзерцание да замълчим признателно 1 минута и да се преклоним доземи пред славната аура-ореол на тогавашните смели, мъдри водачи-демократи, осмелили се да възропраят безстрашно срещу ужасяващите престъпления на безскрупулната комунистическа върхушка, задушила перверзно цял един народ в кървавата си прегръдка, унищожила нагло културата му, интелекта, икономическата му мощ, духовната и менталната му потентност, предала го на мерзките, комунистически съветски вълци в агнешки кожи - предците на беснеещото от злоба джудже с ботоксово лице, тънко-високи токчета и тъмно-червени жартиери, люлеещи се заплашително по протежение на възкъсите му бедра като огромни, кървави миоми! Нека нашите тела се хвърлят на земята в един благодарствено-признателен поклон, повратливо-школуван, изтънчен метан и затреперят благововеещо пред героично-пехливанските дела на тогавашните истински родолюбци, възправили се без страх срещу озлобената, антихуманна комунистическа пасмина-сволоч, хвърлила по затворите най-големите радетели на Демокрацията, Толерантността, Екологичните взаимозависимости - пламенни защитници на правата и свободите на Малцинствата. Нека да не забравяме , че наглите престъпни, първобитно-изпростели комунистически скотове и говеда преследваха не само националните малцинства в България; не! - те подлагаха на гонения и се гавреха и с видни интелектуалци-хомосексуалисти, слагаха подслушвателни устройства в техните балдахинени спални, за да записват тайно непрокосновените им креватни стенания и пъшкания под топлия юрган, поставяха скрити камери в техните тоалетни и бани, за да записват нагло, безскрупулно, антиморално техните интимни, лични сексуални гимнастики и клатенетики под силната струя на горещия душ или върху хладния дървен материла на тоалетната чиния!!! Благодарение на тези смели левенти - бойци от Екогласност, други демократични партии и най-вече на ДПС БЪлгария се освободи от дългото рашистанско-комунделни робство, претърпя безспирно-мощни развитие, един монументално-кулминационен разцвет във всички области, ако позволите, и достигна небивали висоти, висок стандарт на живот и бурен обществено-културен подем, в който ние всички радостно и бодро цъфтим и връзваме! Поклон!

Когато си в хиперактивен мензис и делириум, страдаща от алкохолна абстиненция интоксикацията с амфетамини е опасна за твоето здраве!!!

Много от тези хора дори не осъзнават как жонглират с маските, защото фалшът е тяхна естествена природа. В зависимост с кого общуват, те слагат поредната маска. Искат да се харесат на народа, но играят за власт на всяка цена. Те са конформисти, изживяващи се като революционери и "будители". Единствената им съпротива е тази да не изпаднат от властта и привилегиите. Осъдиха режима на соца като престъпен, но, забележете, не се отказаха от привилегии, не върнаха заграбени парите на народа, вили, имоти! Тези, които нямаха срам да се оттеглят, днес дезинформират и продължават да объркват младите хора... подменят историята и бъдещето на България. Съвременни дезинформатори!

БСП са същите като тогава.

Само по себе си понятието "демокрация" си е чисто политически термин. А ние много "умните" българи го издигнахме в държавен строй. Характерът на един обществено икономически строй се определя единствено и само от това - Кой владее средствата за производство? Т.е. чия е собствеността ....Голямата собственост. А на 10. ноември 1989-та ние за пореден път доказахме, че сме много малък, но за сметка на това, много прост народ.

Малка група демонстраше и пешше "Хубава си моя горо", а масата беше на тротоароте, наблюдавайки ги. Не смееха да се присъединят за да не ги свикат в милицията на другия ден. В провинцията пък си нямаха и хабер,траеха като мишки , а сега са софиянци и плюят смело по форумите как нищо не било се случило тогава ,а шествието било от агенти и т.н

За мислещите критично и САМОСТОЯТЕЛНО хора беше ясно, че с тези готови плакати и предварителна организация без намеса на нито един милиционер има нещо ГНИЛО. И след това, като замириса на боклуци и отпадъци, че цели 30 години...

Сега на всички им е ясно всичко. Но тогава се криеха по домовете и тихо псуваха власта. И бяха тихи не защото им беше ясно, че е постановка, а защото ги беше СТРАХ. А сега са смели и умни зад клавиатурите. И понеже са смели и умни не са на площада, а са за гъби.

Много предвидливо - 6 дена преди падането на стената :DDD Каквито си бяха бай-ганьовци наште "демкорати", такива си и останаха :)

С две думи !!!! Ша съ опрайм????

"До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!" - Из статия във в."Работническо дело". До 10-ти ноември 1989 г. България беше на изток от "Желязната завеса". След това завесата падна заедно с маските и лъсна горчивата истина за либералната (политкоректна) демокрация и "свободната" за хищници пазарна икономика - Светът е голям и "спасение" дебне отвсякъде.

Демокрация? ... най-обикновен капитализъм с фалшива социална програма за замазване на очите на бедните

Мхм, с режисираното представление, наречено "шествие на "Екогласност"" започна лансирането на новите "демократични" лица за властта.

Луканов или...

Боклуците излъгаха наивния народ.

В моят град всяка вечер търпим обгазявания! Това ли са резултатите! Позор!

Аз бях един от митингуващите. С надеждата..... С тази надежда си и останак (както повечето хора). Оказа се най-голямото лъгане в новата стория на България. Ченгетата от юдс са били добре обучени! Номерът със снежната топка дето се търкаля полека, полека докато стане голяма - бил им е пределно ясен. Те за това ги избраха и за бизнесмени навремето. Защото са послушни и изпълняват! Който не изпълняваше - бързо, бързо и я катастрофка, я инфарктче .... Сега се действа по-модерно - пращат ти ченгета, данъчни, експерти по това, по онова във фирмата. Арестуват те показно. Съдят те мнооого бързо. Свикнах им на мурафетите вече и нищо не може да ме учуди!

Еконагласност. Погледнете първата редица- сътворили импотентна демокрация.

На Партията - вярност, на народа - чиста вода!

Повечето са агенти на ДС!

"Екогласност" и "екогласните" преди 30 години се екооакаха върху постиженията на България и нейния Народ,достигнати не без помощта на СССР и самоотверженият труд на Гражданите си в годините до 1989-та ...впоследствие тотално заграбени от кръгове ,които днес се определят, като успели ,предприемчиви "бизнесмени" ,"работодатели",олигарси и ...политици ! Днес ,след 30 години "демокрация",в икономическо и социално положение ,България е по-зле от следвоенните години на 1945-та! (не съм бил никога член на БКП/БСП,завършил съм български ВУЗ,не чрез РАБФАК или други преференции, не на Запад,дори и не в Москва-така,че не ме наричайте ..."комуняга" ) !

Аз не съм сигурен, че ти си почтен. Познавам те, ти си внук на активни борци против капитализма и фашизма и си завършил висшето си образование като си влязал с предимството на тези борци. Взел си кола с това предимство и си взел апартамент с това предимство...Не лъжи хората...

така де , ама вече 30 години а демокрацията пак я няма , за сметка на това пък си имаме мутро-крация с назначени бизнесмени / директори / които се отчитан на различните партии , или общо / Д С / , имаме ;закони ; които служат за грабеж над населението и осигуряват на грабителите и техните еничари охолно съществувание

"Демокрация" е, когато от две къси клечки "избираш" по-малко късата. Щото дългата е запазена. За частно ползване.

Отврат, всички часа на ДС!

Демокрация – когато властта вече не се назначава от шепа развратници, а се избира от невежо болшинство.

“Демокрацията е да спечелиш на своя страна по-голямата част от глупаците.”

Демокрация – въздушен балон, който виси над главата ви и ви заставя да гледате нагоре, докато други хора се разхождат по джобовете ви.

Куклен театър на пазара, в който се бият червени и сини кукли, баламите зяпат, а тарикатите ги преджобват. Че и гащите им събуват биля. И се тъкмят да им вземат децата и да ги продават за органи.

"Свобода", "демокраци", "толерантност", "европейска солидарност"... днес, това са съвременните еквиваленти на едновремешните шарени стъкълца, с които са лъжели негри и индианци, да ги заробват, да им вземат златото, земята, децата, живота... всичко.

Лютви Местан ако беше на власт тогава държаватс икономиката и всичко друго щеше да оправи.Местан и Доган се скараха И сега какво прокуратурния общознаменателен антиоксафилет се скъса до край.Няма да се оправите.

Сигурно следващата демокрация ще долети от Пампорово! 1. Правец 2. Банкя 3. ?

Демокрация ли беше да я опишеш, разровиш ли я, тя мирише. Та се не трае.

Някой обаче е облажил от това и ти слага минус. :)))

я, ДС ченгенцата пак изтипосани кат протестъри! Екоталибанът днес го интересуват само парите! Както и тогава е било, де.

Най-Некадърните млади комуняги , деца и внуци на такива ...Съблякоха Червените костюмчета , и преди 11 години ,Се Облякоха в Светло сини ! После откраднаха цялата държава и бе з Бой и кръв не искат да се махат . Резултати от Референдуми не признават, ..гласовете на избори Броят само Ръчно и на тъмно .. Демокрация ...Няма !

Кое куче без бой ще даде кокалът?

Да беше мор, да беше чума, а то демонокрация ни удари.

Наивници, подготвяни за цветна революция. България стана ограбена от всяко едно богатство и от децата си. Гъзоблизците от социализма (който също беше преход) просто се превърнаха в гъзоблизците на новия преход, но си останаха едни прости лизаци на говна, въпреки властта и парите. В действителност България е в един почти 100 годишен преходен период на съществуване, благодарение на благоволението на силните на деня.

"Комунисти" "демократи", "леви" "десни", това са залъгалки за малоумниците по целия свят. За съжаление, последните са 80 процента от населението и затова сме на този хал. Дясна и лява ръка са те на едни и същи глобални престъпници, които ни готвят такава демоНОкрация, че сталиновият "комунизъм" ще ни се види като пионерски лагер. Тези 80 процента, дето им се връзват са престъпно прости. И комунисти, и демократи. Иван Костов, преподавателя по политикономия „десен” ли е? Моравата Пръмова, „дясна” ли е!? Сталинка - шефката СБ!? Бокова – шефката на ЮНЕСКО!? Ам, Боко!? Ам, Меркел!?!?!? Курнелия, дясната ръка на Костов, лява ли е!? Бая идиот трябва да си да се връзваш!

Като са те назначили с връзки на държавна работа и ти дават 1600 - 2500 лв. които не заслужаваш какво значение има какви са. :) Това е българина, важното е да му е добре за момнта и на другите да им е зле.

Сумите, които си написал трябва да разделиш на 3 и ще си близко до размера на държавните заплати. Внушенията какви големи заплати вземат държавните служители са част от кампанията на властта за насъскване на хората едни срещу други на принципа "Разделяй и владей!".

Няма ли кой да каже истината – на тази демонстрация, а и на следващите повече от 95% от демонстрантите бяха доносници на държавна сигурност.

Бях на тези манипопулации и видах това за което говориш. Вече е късно.

Българската "пролет".

Бих казал по-скоро ЗИМА.

Най-точно бедствие.

Т.нар. "демокрация" е само маска на олигархията и глобалната демоНОкрация.

Псуем те демокрацийо !

Така и демокрацията не дойде, само се смениха бащите със синовете и дъщерите коиито от своя ръка смениха началника и пак си е същото. Важното за САЩ е да не сме с Русия, другото няма значение. А като гледам на Русия и е по-добре сама отколкото с предатели.

Замениха Живков с охраната му, който копира всичко от онова време и се придържа твърдо към тоталитаризтъм и дълговечие в управлението. Скоро и неговото царуване ще стане 45 години.

"Установихме, че големият х, който го изядохме, не е мит".

Но пък за това е от Банкя. :)))))

То поначало т.нар. "демокрация" е капан за наивници. Тази система е създадена от хитрите и безскруполните, та да могат посредством манипулация на простите, да управляват и умните. Не е нормално неграмотен циганин рецидивист, например, прекарал половината си живот в затвора, а другата половина на социални помощи и кражби, да има равен глас с някой човек на науката с международно признание, човек на изуството, изтъкнат спортист или дори някой просто редовен данъкоплатец. Гражданските права трябва да съответстват на приноса. Затова в Италия, например, се гласува с бележка за платени данъци. Това се има предвид под "меритокрация". А, не, както е в България, например, полуграмотни и полуумни цигани, турци от Турция, изкукали пенсии, дрогирани зомбита и т.н. да определят политиката на страната, включително В СВОЙ УЩЪРБ. Нужен е образователен ценз. Възрастов ценз. Социален ценз. Да гласуват хората с принос към обществото. Те са и тези, които са по-наясно с положението и процесите в обществото.

Точно един такъв циганин и престъпник за който говориш може да реши изборите в България с гласа си. За съжаление.

Ще "реши", друг път. Важното е не кой как гласува, а кой как брои бюлетините. 30г. не вдянахте фокуса.

Такава демокрация стана, че хората МАСОВО не искат да гласуват! ФАКТ! Ф А К Т! FACT!

Е как да гласувам за ония рунтавия от Банкя или другите като него. НЯма начин. Това не е демокрация а измама.