Шестима души са викани на разпит в МВР като свидетели заради сигнал за действия срещу създадената Национална телефонна линия за деца 116 111 към Държавна агенция "Закрила на детето" и социалните политики. Това стана ясно на пресконференция в Националния пресклуб на БТА днес, дадена от представители на Български родителски централен комитет "Разбунена София" и други граждански организации.

Подаденият сигнал все още бил на етап "проверка". Д-р Христо Лафчиев, един от привиканите за разпит във връзка с разпространени информационни листовки, постави въпроса за това дали по разследването има дадено разрешение да експлоатират 24 СРС-та. По думите му той е разпитван за нарушаване доброто име на социалната система за закрила на детето, призоваване към убийство, насилствено сваляне на конституционния ред и за изповядване на антидемократични идеологии. Той отрече всички обвинения, но потвърди, че е автор на част от текстовете в брошурите.

Лафчиев каза, че чрез привикването на разпит се отнема спокойствието на гражданите и тези действия са "добре изчислен тормоз". По думите на адвокат Виктор Костов се прави опит да бъде "смразено" правото на мисъл на гражданите и се нарушават техни законови права, уредени и в Конституцията.

Според гражданските организации срещу тях действат част от НПО-тата, чиито обект на дейност са правата на децата, заради голям финансов интерес.