Граничните власти обявиха какви промени ще настъпят при проверките на плавателни съдове след 31 март. От неделя България става част от Шенгенското пространство по море и въздух.

"Гранична полиция" в Бургас демонстрираха на Морската гара в областния град как ще става влизането и излизането от страната.

Макар голям круизен кораб да не е идвал в Бургас от около 8 г., надеждите са, че лятото това ще се случи. След приемането ни в Шенген пасажерите ще могат да слязат на брега без гранични проверки. Но само, ако преди това са били на шенгенско пристанище, без значение от началната точка на плаването, предаде БНТ.

Ако кораб идва в Бургас от трета страна, например Истанбул, пасажерите подлежат на гранична проверка на специализиран терминал на Морска гарата, който е готов за работа.

При яхтите промените също са съществени.

"Тези, идващи от шенгенско пристанище, без да са спирали на пристанище от трета страна, ще могат да акостират на яхтено пристанище, без ГКПП", обясни гл. инспектор Антония Томова, началник сектор "Гранични проверки" към РДГП-Бургас.

За товарните кораби, идващи от шенгенското пространство, също няма да има гранични проверки. Но полицейските остават - по метода "анализ на риска".

"Проверка на самоличността на лицата, проверка на документите на яхтата и на самите лица, проверка в базите данни", каза Стамен Попов, заместник-началник на ГПУ-Бургас.

Оборудвани пасажерски терминали за кораби и яхти, освен в Бургас, има и във Варна, и в Несебър.