МВР и прокуратурата реализираха съвместна акция срещу схемите за отпускане на инвалидни пенсии с решение на ТЕЛК, чрез които се източват милиони приходи от държавния бюджет. Оказа се, че в редица области у нас гражданите получават пенсии за общо заболяване без дори да са се явили на ТЕЛК, нито пък знаят каква е диагнозата, на чиято база комисията е решила да им отпусне допълнителна помощ.

Как вредните практики могат да се спрат - темата в Сутрешния блок на БНТ1 коментираха Минчо Коралски - директор на Агенцията за хора с увреждания и д-р Стойчо Кацаров - председател на Център за защита правата в здравеопазването.

Минчо Коралски - директор на Агенцията за хора с увреждания:

Механизмът, по който сега работи системата на ТЕЛК на практика позволява това нещо, защото се работи основно с документи. Разбира се, че ако някъде се сложи, че са ви измерили кръвно между 140 и 180 няма начин някой да не ви даде диагноза хипертония. Друг проблем е свързан и с организацията, която доскоро беше в ТЕЛК - там лекарите получаваха едни мизерни заплащания, нямаха право да работят на друго място.

Фактор за корупционните схеми е и забавянето на електронната система, която да свърже Здравната каса с комисиите ТЕЛК, допълни Коралски.

Според него, за оценяване на работоспособността има методика на Световната здравна организация, която трябва да се приложи у нас.

Д-р Стойчо Кацаров - председател на Център за защита правата в здравеопазването:

Трябва да се промени самата концепция и начина за освидетелстване на лицата в проценти - няма абсолютно здрав и абсолютно болен човек. Още на това ниво трябва да бъде извършена промяна, ако искаме да имаме справедлив резултат и да се помогне на човека точно там, където има нужда.