Шефкет Чападжиев е роден на 24 април 1939 г в Мадан. Емигрира в Чикаго, САЩ през 1963 г. Пристига в САЩ с по-малко от един долар в джоба си. Хваща се да рекламира олио пред най-прочутия небостъргач в Чикаго, където по-късно си купува 88-ия етаж. За няколко години се превръща в най-богатия българин в САЩ. Наричан е Краля на печатарите.

Чападжиев се занимава и с благотворителна дейност - финансира болници и сиропиталища, изгражда църкви и джамии. Всяка година се прибира в родния си Мадан.

"Не съм пропускал да си идвам в България. Всяка година по един месец. От 40 години", разкри пред bTV Шефкет Чападжиев. Той е в България, за да направи традиционната си годишна обиколка на родината.

Успелият ни сънародник споделя, че душата му се изпълва с радост, когато чуе да се споменава името на България в САЩ.

"Обичам да чуя нещо добро за България", заявява Чападжиев, но отбелязва, че в миналото името на страната ни е било споменавано често в отрицателен смисъл и много рядко се е говорело за нея, ала това се е променило след Световното първенство по футбол през 1994 г.

"Като прочетох книгата на Алеко Константинов "До Чикаго и назад", бях 5-6 клас, в мен се загнезди желанието да посетя Америка", разкрива Чападжиев и разказва, че това му желание не е стихнало през годините, докато през 1963 г. е успял да избяга отвъд Желязната завеса. Не е споделял с никого плановете си, за да не бъде издаден, а и защото са щели да накажат тези, които са знаели като съучастници.

След бягството му, семейството му е репресирано, но това не първият случай на проблеми на фамилията му с комунистическата власт. Когато е бил 10-годишен, семейството му е било изселено в Северна България. Когато пристига в Ню Йорк, първите спечелени пари идват 2-3 години след откриването на бизнеса му.

"Формулата за успеха винаги е една и съща: Винаги има възможности, но трябва да ги търсиш", разкрива Чападжиев. "Трябва да познаваш това, което правиш", смята Чападжиев и разкрива, че се е занимавал с печатарство още преди да замине за САЩ. Това, което го е научила Америка, е да не дели хората на бели и черни, мюсюлмани и християни. Смята, че е постигнал американската мечта и донякъде е изненадан от успеха си, защото си е представял, че ще има едно малко магазинче за фотоапарати или малка печатница.

Най-голямо впечатление в САЩ му е направила свободата и признава, че не е очаквал това твърдение за САЩ да е вярно до такава степен.

"Виждам много подобрения тук, като обикалях тази година", каза за родината си успелият ни сънародник. Шефкет Чападжиев споделя, че едно от най-важните неща за него е "да бъде от полза за България по някакъв начин".