Изпълнителят на рехабилитацията на пътния участък в Искърското дефиле, където вчера стана тежката катастрофа с 16 загинали, е една от фирмите на "Трейс груп холд". Председателят на Надзорния съвет на холдинга - професор Николай Михайлов, отрече пред БНР строителството на пътя да е основният виновник за катастрофата.

По-рано днес регионалният министър Николай Нанков обяви, че Пътната агенция е подавала пет сигнала до фирмаа изпълнител, че за повишен риск и увеличен брой катастрофи в този участък и е издала предписание да бъдат отстранени дефекти по асфалта.

"Последно на 27 юли са изискали моментално стартиране на възстановителни дейности от фирмата. Подобен ремонт не е стартирал, въпреки указания срок за приключване на тези дейности, който е 15 август", каза Нанков.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък назова името на фирмата - "Трейс Своге".

През последните години участъкът не е поддържан от "Трейс", заяви обаче Михайлов.

Той подчерта, че обектът в същината си е работен 2013 - 2014 г., а 2016- та година е приет с акт 16, въпреки че вече се експлоатирал от години. Проектът за изпълнение е одобрен въз основа на заданието. Цялата техническа спецификация е одобрена от АПИ, включително типа на използвания асфалт и цената му. Обектът е втори клас и не е предвиден да носи максимално натоварване, уточни още представителят на изпълнителя.

Той обаче не можа да посочи фирмата - надзорник на обекта.

Вече е изрязана плоча от асфалта на мястото, и е дадена за лабораторен анализ, който ще провери плътността и сцеплението. Обектът е втори клас и не е предвиден да носи максимално натоварване, заяви Николай Михайлов за програмата. При наклоните натоварването е още по-голямо.