"Факт е, че за последната седмица имаме едно макар и минимално нарастване, около 10% спрямо предишната седмица. За съжаление, вирусът не е изчезнал, той е тук, вече има и модификации. Апелът ни е да се спазват мерките и да бъдем отговорни към себе си и околните." Това каза по БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Според него е било изключително важно учениците да тръгнат на училище. За моловете и фитнесите са направени специални препоръки.

"Ние силно се надявахме, че хората ще се вслушат в това, което им препоръчваме, и ще го изпълняват. Виждаме, че не го изпълняват и това неминуемо ще доведе до рестрикции", предупреди проф. Балтов.

Той обясни, че ако и тази седмица увеличението е 10%, това не е фатално и системата може да поеме тези болни. Ако започне експоненциално увеличение на заразените, то това ще наложи въвеждането на рестриктивни мерки.

Националният оперативен щаб вече предупреди, че до няколко седмици предстои трета вълна на заболели от коронавирус у нас и призова за спазване на ограниченията.

"Едно от нещата, за които апелираме, е носенето на маски, въпреки че сме се ваксинирали и преболедували. Това неносене на маски може да доведе до заразяване на хора, които са по-беззащитни", отбеляза проф. Балтов.

Директорът на "Пирогов" каза, че в следващите няколко месеца ще бъде засилен темпът на ваксиниране. Очаква се до края на февруари да дойдат около 26 000 дози от ваксината на "Астра Зенека".

Проф. Балтов посочи, че в неделя в "Пирогов" са ваксинирани 30 души, днес ваксинирането продължава. Има готовност, след като се подадат списъците от РЗИ, да бъдат ваксинирани по 250-300 човека на ден, добави той.