Приетите на първо четене промени в Закона за рибарството и аквакултурите предвиждат любителите риболовци да полагат еднократно тестови изпит за правоспособност. Разширяват и правомощията на служителите изпълнителните агенции по рибарство и аквакултури и по горите и те вече ще могат да заснемат и задържат нарушители, включително чрез физическа.

Директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) доцент Галин Николов коментира пред БНР, че законът отдавна не е променян и може би трябва да бъде написан отново. Определи обаче промените като "едно добро начало".

"Това са най-важните промени, които биха отвързали ръцете ни и бихме направили така, че да спрем бракониерството по нашите любими водоеми", каза той.

"С даването на повече правомощия на нашите служители, бихме разрешишли проблема със зачестилите случаи на посегателство върху личността и имуществото на нашите колеги. Не са малко случаите! Последния фрапиращ случай е от яз. "Батак" - наш колега, в промеждутък от 3 часа, беше бит 2 пъти", посочи още шефът на ИАРА.

С разширяването на правомощията им, служителите на агенцията ще имат право да носят белезници, но не и оръжие. Те ще могат да задържат бракониерите до пристигането на служители на МВР.

Относно текстът за изпита той посочи, че идеята е да обхване всички любители рибари, както е в Закона за лова, но Николов не е убеден, че това ще се случи. Целта е да се популяризира отговорния улов и затова от Агенцията обмислят раздаване на информационни брошури. Вероятно текстът за изпита ще отпадне от Закона между първо и второ четене в НС, смята Николов.

"Според мен би трябвало да отпадне. Това съм го казал и на вносителите и в Комисия по земеделие, така че според мен ще отпадне текстът", допълни той.

Риболовците в България са "не по малко от 400 000" и огромната част от тях подкрепят законовите промени, каза още директорът на ИАРА. Той гарантира, че лично проверява всеки сигнал, че негови служители покровителстват бракониерите, но досега не е установил подобен случай.