Протестиращи се събраха в пространството до фонтана пред президентството с настояване за отмяна на заповедта на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, с която бе въведено изискването за зелен сертификат като нова противоепидемична мярка.

Според недоволните граждани, новата мярка е дискриминационна и представлява нарушение на човешките права. Протестиращите настояват ограничението да отпадне веднага и хората да имат право да посещават свободно закрити обществени места.

Сред тях има представители на политическите партии "Възраждане" и "Атака", съобщи bTV.

Лидерът на "Възраждане" и кандидат-президент Костадин Костадинов се обяви срещу зеления сертификат. От партията протестират за втори ден срещу новите ограничения.

На протеста беше и председателят на "Атака" Волен Сидеров, който също се включи в канидатпрезидентската надпревара за "Дондуков" 2. Той пристигна на протеста с колело. 

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

 За момента няма напрежение и затворени улици в центъра на София.

Протести срещу зеления сертификат имаше в цялата страна. 

Около 200 души бяха протестиращите в Бургас срещу въвеждането на зелените сертификати. Недоволните от новите мерки блокираха бул. "Христо Ботев" и се отправиха към сградата на областната управа. Преди това се събраха пред сградата на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ и настояха за разговор с директора й, тъй като зелените сертификати се отразяват пагубно на работата им.

Десетки собственици и персонал на заведения във Варна протестираха, блокирайки за около 10 минути движението на кръстовището пред сградата на Община Варна, след което тръгнаха на шествие към Морската градина в града. Марин Сотиров - зам.-председател на Сдружението на заведенията в България, коментира, че сертификатите на първо място трябва да важат за държавната и общинска администрация, а не да са насочени само срещу молове, фитнеси и заведения.

Служители в ресторантьорския бранш излязоха и в Пловдив на протест срещу въведените от днес зелени сертификати. Над 200 души се събраха пред сградата на РЗИ в града, където с плакати и гласно изразиха своята позиция за имунизационните паспорти. Техните искания продължават да бъдат за осигуряване на безплатни тестове за персонала и признаване на количествения антигенен тест. Протестиращите носеха плакати с надписи: "Спрете геноцида към заведенията", "Няма да се примирим! Ще отстояваме правото си на труд!, "Обичам професията си".

Около 30 собственици на заведения протестираха през сградата на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Благоевград срещу новата заповед с ограничителни мерки, но след разговор с директора на РЗИ-Благоевград съобщиха, че на този етап са срещнали разбиране и преустановяват протестите, но остават в стачна готовност. Предстои до края на седмицата да бъдат предоставени от държавата безплатни антигенни тестове на РЗИ, за което настоява бизнесът.

В Плевен граждани отново се събраха на протест срещу зеления сертификат, този път пред Областната управа. Протестиращите около 30 души изразиха недоволство от въвеждането на новите ковид мерки със скандирания "Оставка" и настояване за отмяна на ограниченията.

Протест пред общината и опашка пред мобилния кабинет за ваксинация имаше в първия ден с изисквания за зелен сертификат в Сливен. Около петнайсет души изразиха несъгласие с въведените изисквания и ограничения пред сградата на общината с плакати с надписи "Ваксината е личен избор", "Не на зелените смъртификати". Около двайсетина души чакаха пред мобилния ваксинационен кабинет, който отвори вчера в района на кооперативния пазар в града. Според търговци на пазара, интересът към кабинета е голям, а хората са чакали на опашки и вчера. По-голямата част от тях желаят да се ваксинират, заради ограниченията.

Оставка на здравния министър д-р Стойчо Кацаров поискаха близо 300 старозагорци, които се събраха за трета поредна вечер на граждански митинг срещу анти-COVID мерките пред сградата на областната администрация. "Ние до тази вечер вярвахме, че президентът Румен Радев ще освободи от длъжност министър Кацаров, но това не стана, което означава че той го подкрепи" заяви Мирослав Милчев, един от инициаторите за протеста.

За първи път сред гражданите имаше и известни имена - поет, писател, както и десетки студенти от Тракийския университет. Мартина Абаджиева, студент в специалност "Ветеринарна медицина" заяви на трибуната, че семестърът се проваля, защото не могат да провеждат практични занятия. Начална учителка разказа, че вчера се е разделила с учениците, които са плакали, че напускат класната стая. Историк припомни, че през 1933 г. Хитлер е въвел "родови паспорти" за евреите, а сега през 21 век се налагат зелени паспорти.