Втора сутрин опашка от медици се изви пред фургоните на "Пирогов". Сутрешната смяна беше дошла още по тъмно, за да се тестват тези, които не са ваксинирани и нямат сертификат. А такъв са получили само трима от медицинския персонал от вчера сутринта до днес.

Нощната смяна в отделенията отново изчаква първа смяна да се тества, за да смени колегите си.

"Идеолозите на тази заповед да заповядат да лекуват, да дойдат по график", реагира емоционално пред камерите на медиите доц. Петър Атанасов, началник на COVID-отделение в "Пирогов", предаде БНТ.

Той обясни и колко човека карат нощното дежурство при пациентите с коронавирус: "Един лекар, една сестра, един санитар - поради липса на хора. Извикал съм всички ваксинирани - 5 лекари, 3 сестри и няма санитари", каза още лекарят.

"Имаме предостатъчно легла, но леглата не лекуват. Намерете екипи, леглата не лекуват!", възкликна той.

Доц. Атанасов подчерта, че няма по-добро средство от ваксинирането, но трябва да се признават и антителата на хората, които са прекарали инфекцията. От всички близо 3000, които е излекувал неговият екип, няма нито един повторен, а на 97% антителата се повишават, колкото повече време минава, разказа медикът.

"Ваксинирали са се с природната ваксина, така казват. Досега над 3000 човека съм лекувал, нито един от тях не е повторен. При 97% имунитетът им расте нагоре", каза той.

"Легла има, етажи има, екипи няма!", повтори той.

"Вместо да се издават такива заповеди, да беше помислено върху това. Съжалявам, уморих се, аз съм корназ човек, а и хора ме чакат, пациенти", извини се доц. Атанасов след емоционалното си изказване при вида на опашките от медицински персонал, който не може да започне работа заради новите изисквания.