Прокурорите поискаха временно отстраняване и на служителя на общината Станой Милов, който също беше задържан с обвинения за милиони щети от обществени поръчки. Определението на съда може да се обжалва в тридневен срок пред по-горна инстанция.

От показанията на разпитаните досега свидетели се установява, че в Община Септември цари страх от заявяване на отношение, което не е в подкрепа на обвиняемия Марин Рачев, заяви по-рано прокурорът по делото Мария Николова.

Според държавното обвинение кметът може да окаже влияние на разпитваните свидетели, които са в пряка професионална зависимост от него, да подправи документи или да създаде неистински, както и да възпрепятства събирането на още доказателства по разследването.

Пред съда кметът Рачев заяви, че ако бъде отстранен, общината и хората ще бъдат лишени от свободното използване на находището за минерална вода "Варвара", както и от изграждането на водопровод с минерална вода.

Той уточни, че община Септември е обект на разследване и разпити от лятото на 2017 г. Кметът отрече, че е работил с фирми, в които е имал собственост преди назначаването си.