В специализираната полицейска операция, която е проведена вчера, са участвали общо 20 служители на СДВР. Те са действали по сигнал за съхранение и разпространение на акцизни стоки без бандерол. В дома на семейството обаче са намерени само пет кутии цигари без бандерол.

Двамата вече са освободени от ареста, каза за Дарик адвокат Марин Марковски. Той научил за случката от дъщерята на Начкови - Ралица, която е автор на група срещу премиера Бойко Борисов във Facebook "Аз НЯМА да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ!"

„15 минути след задържането им Петър и Марина бяха освободени. Поне в чисто юридически план тези хора не са застрашени с никакво обвинение", каза още адвокат Марковски и добави: „Това, което усложнява конкретния случай, е, че според семейството, а аз мога да им вярвам най-спокойно, те са били жертва на полицейско насилие. Петър Начков твърди, че в момента на задържането е бил съборен на земята, че са му вързали ръцете отзад, бил е бит, ритан. Малина Начкова също е била завързана с белезници, вкарана грубо в колата, не са й давали да мърда. В къщата на семейството е имало още един приятел на тяхната дъщеричка, който също е бил съборен на земята и вързан с белезници. Оказа се, че има счупени някакви части от врата, което говори, че в къщата са влезли много грубо. По думите на Начкова той е дал ключовете на полицаите и това не е било необходимо да става", посочи Марковски.

Много често се случва това - да имаме сигнал и той да не се потвърди, каза началникът на Второ РУП Красимир Кръстев. Той е категоричен, че срещу съпрузите Петър и Малина Начкови не е упражнявано полицейско насилие.

От полицията съобщиха, че през 2010 година срещу Петър Начков е образувано досъдебно производство за съхранението на цигари без бандерол в магазин в кв. "Стрелбище". Разследването, което е довело до вчерашната акция, е започнало преди месец и половина. Началникът на Второ РУП обясни, че полицаите са чакали Начков пред дома му в Мировяне, но не са го задържали там, тъй като не са го разпознали заради заскрежените стъкла на автомобила му.

Униформените проследили автомобила до "Илиянци" и задържали там двамата съпрузи. Те били отведени в местното районно управление, като след отпадането на необходимостта и снемане на обяснения, били освободени. Претърсвания били извършени и в жилището им в село Мировяне.

Красимир Кръстев посочи, че е употребена сила, за да бъдат поставени белезници на Петър Начков, който не се е подчинил на полицейско разпореждане. Семейство Начкови от своя страна твърди, че е имало полицейско насилие.

"Качулките се държаха отвратително - не като хора, а като някакви роботи. Ти им говориш, те те гледат в очите и не гъкват, само ми казаха "Трай ма!" – това беше цялата реплика от този, който седеше да ме пази", обясни жената и допълни, че спецполицаите не са се представили. "Каква легитимация, ако автомата е легитимация, за мен не е", оплака се съпругата Малина Начкова.

"Цялата глава на мъжа ми е на вълнички", допълни тя. "Това ако не е побой, аз не знам как да го нарека. "Биха ме в главата, ритаха ме", разказа от своя страна Петър Начков. Той добави, че полицаите са му наредили да си откачи колана, тъй като седял в автомобила си, той се уплашил, те го свалили от колата и започнали да го ритат в снега.

"Никой нищо не ми обяснява. Биха ме и ме качиха в един полицейски бус, и ми казаха да клеча. Бяха трима души при мен", каза още Петър Начков. Предполагам, че ще бъде назначена служебна проверка, каза началникът на Второ РУП Красимир Кръстев.

При обиска на къщата в село Мировяне, не е била разбита врата, каза началникът на Второ РПУ. Той обясни, че къщата е с много затруднен достъп и самото място е било трудно за наблюдение. Категорично отрече да е имало каквато и да било сила, употребена срещу майката. Отрече да са държали дъщерята Габриела дълго време по потник и гащи. "Дъщерята Габриела не отвори по гащи и потник", посочи главният инспектор. Той отрече и да са знаели, че едната от дъщерите Ралица Начкова е имала страница във "Фейсбук" "Аз НЯМА да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ!".

Кръстев е категоричен, че не отговаря на истината евентуална връзка между акцията и активности във "Фейсбук" или Интернет. Той посочи, че бащата е обвиняем от 2010 г. отново за акцизни стоки. В никакъв случай сигналът не беше фалшив, категоричен е Кръстев.

Премиерът отказа да коментира защо служители на МВР нахълтаха в дома на администратора на Фейсбук групата "Аз НЯМА да гласувам за Бойко Борисов" Ралица Начкова и се отнесоха със семейството й по начин, който да провокира баща й да си извади медицинско.