Съюзът на демократичните сили (СДС) изразява възмущението си от начина, по който е представен комунистическият режим в някои от предложените учебници по история за 10-и клас - това се казва в разпространена от партията официална позиция.

От партията призовават министъра на образованието Красимир Вълчев да не допусне подмяната и да потърси съдействието на обективни историци, които да подготвят учебното съдържание за този период.

Подкрепяме българските учители, които са сигнализирали за премълчаването на важни факти за режима, и всички учени и общественици, които се противопоставят на този опит за подмяна на историята ни, заявяват още сините.

Комунизмът трябва да бъде изучаван с цялата истина за него - репресиите, зверските убийства, униженията, насилственото отнемане на собствеността, лагерите на смъртта, всесилната Държавна сигурност, ролята на комунистическата върхушка, обвързаността й не само с репресиите, но и с престъпни икономически схеми под чадъра на държавата, заключават от партията, оглавявана от Румен Христов.

Преди два дни и бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви:

"Надявам се, че министърът на образованието Краси Вълчев и ПГ на ГЕРБ няма да допуснат скандалния опит за подмяна на истината за комунистическия режим в новите учебници".

"Тодор Живков е описан като човека, който през цялото време се е грижил за благосъстоянието на народа. През 1962 г. закрива лагерите за принудителен труд. Това е изключително невярно, защото лагерите са отворени отново в Белене 85-та", коментира пък журналистът Христо Христов, който от години изследва Държавна сигурност и един от авторите на сигнала за въпросните нередности.

Той подчерта, че е фрапираща липсата в учебниците на дейността на репресивния апарат на комунистическата партия в лицето именно на Държавна сигурност.

Истината за комунизма е важна именно заради младите хора, които не знаят и не помнят. Нещо повече - съвременните наследници на този режим - БСП и техните поддръжници, се опитват да го представят носталгично като безгрижно и сигурно време, се казва в позицията на дясната партия.