Агенцията за трансплантации и Агенцията за медицински одит се обединяват в една нова структура, реши окончателно парламентът. Това е Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Текстовете са част от преходните и заключителните разпоредби на бюджета на Здравната каса за догодина, съобщи БНР.

Подобно обединяване на две структури, които имат твърде различни функции, няма да доведе до подобряване в здравната система, категоричен е депутатът от БСП Георги Михайлов.

"Като стане някаква беля в здравеопазването, ето кой ще изхвърча. Ще изхвърча директорът на Агенцията за медицински надзор. Той е виновен за всичко, за лошите трансплантации. Е, Бога ми, на кой ги предлагате тези идеи? Този театър рано или късно ще свърши".

От своя страна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обясни, че е напълно логично Агенцията по трансплантации и по медицински одит да са в една обща структура.

"Кажете сега: трасплантациите не са ли една част от дейността на даденото лечебно заведение? Ние ще лицензираме едно лечебно заведение за всичката останала дейност и ще го лицензираме отделно за дейностите по трансплантациите", каза Ананиев.