Променяте 18 закона през Преходни и заключителни разпоредби на специален закон, какъвто е бюджетът на Здравната каса. Чрез Преходни и заключителни разпоредби на бюджета на Касата, променяте Изборния кодекс, Закона за обществените поръчки, Закона за данъците върху доходите на физическите лица, Закона за закрила на детето, даже и контрола върху прекурсорите. И така 18 закона. Това е звучен шамар върху българското право. Това е тежък удар върху българския законодателен процес и петно върху лицето на българския парламент. Това каза Корнелия Нинова по повод гласуването на бюджета на НЗОК.

Лидерката обяви, че внасят Закона за бюджета на Здравната каса в Конституционния съд.

Нинова преброи изказванията по време на дебата и смята, че с едно изказване от ГЕРБ и без поява на представители на Обединени патриоти и "Воля" на трибуната четиричасовия дебат се е обезсмислил.

"Имам простички въпроси, на които сигурно хората очакват отговори: с какво този бюджет им помага да стигнат по-лесно до болница, която в някои случаи е на 150 км от населеното място. Как решават проблема с достъпа да здравеопазване или с това, че личен лекар няма в целия регион и територии от над 80-100 км. Второ - как с този бюджет правят лекарствата по-достъпни и ограничават злоупотреби на фармацевтичната мафия? Стават ли по-евтини и по-достъпни лекарствата?", попита тя.

Според Нинова с този Закон за бюджета не се решава нито един от досегашните проблеми в системата. Напротив, те се задълбочават.