Евакуацията продължава и в момента в един от най-засегнатите градове Обреновац - там над 90 на сто от жилищата са под вода. Вчера след обяд приключи евакуацията на жителите на Барич, недалеч от Обреновац. Ударната водна вълна подмина Шабац и така се размина още една катастрофа, съобщиха от министерството на вътрешните работи в Белград, предаде БГНЕС.

Най-малко 44 души са загинали през последните четири дни в невиждани повече от век наводнения в Босна, Сърбия и съседна Хърватия, предаде АФП, като се позовава на официални източници. В Обреновац (близо до Белград) са открити 12 тела, заяви сръбският премиер Александър Вучич, като уточни че само в Сърбия жертвите са 16. В Босна властите съобщиха за поне 27 удавени. Хърватия информира днес за един загинал.

Заместник-директорът на сектора за извънредни ситуации в Сърбия Джордже Бабич съобщи, че спасителите са изградили пясъчни диги във всички пострадали населени места. "Топлоцентралите "Никола Тесла" в Обреновац и тази в Костолац за сега са сигурни, но продължаваме да следим нивото на водата", каза още Бабич и уточни, че спасителите екипи ще направят всичко възможно за да ги запазят.

Днес се очакват силни валежи и опасност от наводнения в Сремска Митровица и Белград. През цялата нощ доброволци и служители на министерствата на вътрешните работи и на отбраната изграждаха диги с чували с пясък. Нивото на река Сава вече надхвърли историческия си максимум на почти измервателни станции, като се очаква допълнително повишение от прииждащите притоци.

Положението е критично в участъка между Белград и Обреновац, на около 30 км нагоре по течението на река Сава, където хората се готвят за най-голямото наводнение в страната за повече от век. В Умка, намиращ се на 14 км от Белград, където реката прави обратен завой, хората работят денонощно за изграждане на диги с торби с пясък. В събота всички жители на Барич, на 6 км от Умка, бяха евакуирани, съобщи Фокус.

В сръбската столица бяха създадени няколко центъра за настаняване на пострадалите, които са евакуирани от родните си места. Най-много има от Обреновац.

Сръбският премиер Александър Вучич каза, че "страната е подготвена за втората вълна от наводнения, която се очаква днес след обяд". "Сърбия доказа че е една велика държава в едно нещо - любовта към родината", каза още Вучич след срещата си с президента на Република Сръбска Милорад Додик. "Това, което ще се случи в Сърбия и Република Сръбска в близките часове, е още по-страшно", каза от своя страна Додик.

Сръбският премиер благодари специално на правителствата на Русия, България, Словения и Германия за помощта, която са оказали в тази трудна ситуация за страната му.

Вижте повече за българската помощ в Сърбия >>>


В посолството на Сърбия у нас може да бъде получена информация за необходимото оборудване и средства за дейността на властите за закрила на застрашеното население, преодоляване на последиците от наводненията и доставянето на средства до обикновените хора.
Сръбските власти откриха две сметки за дарения в подкрепа на пострадалите от наводненията: