19-годишно момиче, нуждаещо се от спешна чернодробна трансплантация, ще бъде оперирано в Турция, след като дарители успяха да съберат само за 3 дни 180 000 лв. Това съобщават приятели и близки на Анита Чобанова, организирали кампания в социалните мрежи по набирането на средства за животоспасяващата операция.

"Приятели, близки, колеги, познати и непознати, всички които помогнахте да съберем огромната сума, само за три дни сте невероятни ХОРА! ГОЛЕМИ СТЕ", пише във Facebook Галина Джамбазова - колежка на 19-годишната Анита. 

Според Галина момичето вече пътува към южната ни съседка. 

"Благодаря още веднъж на всички за даренията, споделянията, положителните мисли и ангажираността. Очаквайте новини", добавя тя.

Пред bTV бащата на Анита Живко Чобанов е потвърдил, че дъщеря му днес ще бъде транспортирана до турска клиника, където първо ще бъдат извършени изследвания за съвместимост на двамата родители, за да може единият от тях да стане донор.

19-годишната Анита живее сама с баба си и отглежда заедно с нея малкото си братче, тъй като родителите ѝ са разделени и майка ѝ работи в чужбина. В петък Анита е хоспитализирана с чернодробна недостатъчност, след като почти припада, докато е на работа. Стойността на трансплантацията, обявена от турската клиника, е 90 000 евро - сума, която е непосилна за семейството на Ани.

"Надявам се колкото бързо дойде това заболяване, толко бързо и да си отиде. С толкова подкрепа всичко е възможно. Баба ми е всичко за мен. Тя е тази, която ме е отгледала, а сега аз ѝ помагам да отгледаме и братчето ми. Доста хора са до мен и ме подкрепят, което значи много за мен", казва пред bTV 19-годишното момиче. 

Организаторите на кампанията в социалните мрежи отбелязват, че сметката ще бъде затворена, а парите, които останат след лечението на Анита, ще бъдат дарени на други болни деца.