Вчера председателят на ССБ Мирослава Тодорова излезе с позицията след интервю на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, озаглавено "Шефката на Съюза на съдиите бави дело срещу наркомафията". В него той дава пример с делото на Маникатов, което Тодорова е разглеждала. Тя пък го призова, ако наистина има такива данни, да разпореди разследване срещу нея.

Трите предишни ръководства на ССБ - в лицето на Капка Костова, Нели Куцкова и Стоил Сотиров, искат от г;лавния прокурор Борис Велчев проверка за твърденията и действията на Цветанов, които са "извън рамките на неговата компетентност, засягат интересите на правосъдието и увреждат конкретен съдия".

"Понятно е ожесточението на министър Цветанов срещу позицията и действията на ССБ по повод неговите яростни атаки срещу съда, довели дори до критичния доклад на Европейската асоциация на съдиите, изпратен и до Европейската комисия. Но направените от него внушения, че председателят на ССБ създава благоприятна среда в полза на организираната престъпност, няма да бъдат оставени от нас без последствие", се заявява още в писмото.

Съдиите изтъкват и днешно интервю на Цветанов пред bTV, по време на което водещият го попита защо, ако има данни за съдийка, която подкрепя организираната престъпност, ги държи за себе си, той отговори: "Има подходи, които се прилагат в съдебната система, които не са в услуга на обществото, а подкрепят престъпността. Аз съм убеден, че тя като една интелигентна жена не е разговаряла с Васил Маникатов, за да каже, че ще му забави мотивите. Но има механизми, с които е предприела тези действия и тук има умисъл или е професионална небрежност, което е много лошо за председател на Съюза на съдиите".

По-късно днес пред журналисти вицепремиерът потвърди позицията си. "Когато съдия на такъв пост има над 50 забавени дела, става въпрос или за професионална небрежност, или това е форма и начин за функциониране на Октопод, който обслужва организираната престъпност. Никой не може да ме убеди, че съдия Тодорова случайно е забавила внасянето на мотивите по делото срещу Васил Маникатов", коментира той, цитиран от БГНЕС. Според него забавянето на предаването на мотивите възпрепятства работата на прокуратурата, която трябва да сезира по-горна инстанция.

"Аз нямам никакъв личностен проблем с когото и да било, но искам, когато застана пред българските граждани, да можем да отчитаме реално свършена работа и да имаме правораздаване, което да дава усещане на хората за справедливост. Какъв е този морал на г-жа Тодорова, с тези общо 57 забавени дела, да излиза и да дава оценка за дейността на министъра на вътрешните работи?", попита Цветанов, който добави, че гражданите ще преценят дали той е прав, или съдийката "крива".

Председателката на ССБ беше наказана миналата седмица от ВСС с 15% намаляване на заплатата за 2 г. заради системно неспазване на сроковете.

През ноември миналата година соченият от МВР за наркобос №1 в Югозападна България Васил Маникатов, който излежаваше 10-годишна присъда за търговия с дрога, бе освободен от затвора. Присъдата му бе съкратена с почти три години заради добро поведение и работа по строителните обекти. По принцип наказанието на затворниците се намалява, когато работят.

Маникатов излежа част от присъдата си в затвора Бобов дол, а по-късно бе преместен в София, в затвора с лек режим Казичене. Именно, докато работел на строителен обект, той беше отвлечен от бандата на "Наглите" и държан в плен 11 дни. След плащане на откуп, за който се твърди, че е бил 300 000 лева, той беше освободен. Самият Маникатов разказа за отвличането на делото срещу "Наглите", където бе доведен от затвора.

Малко след излизането си на свобода обаче, наркобосът беше задържан отново заради европейска заповед за арест от Гърция по обвинение в трафик на дрога от 1996 г. Очаква се на 27 януари Апелативният съд в София да реши ще бъде ли той екстрадиран в южната ни съседка.