Миналата седмица Висшият съдебен съвет наказа Тодорова, която е и съдия в Софийския градски съд, с 15% намаление на заплатата за срок от 2 години заради "системно неспазване на срокове", с което е забавила 57 дела. Тя обжалва решението.

В интервю за "24 часа" вчера Цветанов нападна съдийката - "основна движеща сила за публичните декларации срещу мои изказвания". Съюзът на съдиите най-често критикува министъра.

"Ще дам пример със забавянето на мотивите за едно от делата - на Васил Маникатов, с повече от 2 години и половина. Маникатов е емблематична фигура за наркотрафика в страните от Европа. Знаете, че той има и европейска заповед от Гърция за арест. Да припомним, че именно Маникатов е човекът, работил съвместно с Огнян Атанасов, който преди близо 2 г. организира трафика на 70 кг хероин, предназначен за Испания. В дома му пък бяха намерени 100 симкарти и над 50 телефона, а на основните адреси бяха иззети над 400 000 лв. Точно този съдия, който трябва да олицетворява морала и да е за пример поради поста, който заема, допуска професионална небрежност и нехайство. Започваме да си задаваме въпроса дали това не е в услуга на организираната престъпност", коментира Цветанов.
(Васил Маникатов вече излежа присъда за трафик на дрога и излезе на свобода през ноември, но бе задържан две седмици по-късно по заповедта за арест от Гърция. Той е и един от похитените от бандата "Наглите" - бел. ред.)

Днес последва позиция на Тодорова по повод интервюто, озаглавено "Шефката на съюза на съдиите бави дело срещу наркомафията".
"Г-н Цветанов недопустимо уронва авторитета на правосъдието, като игнорира факта, че аз съм наказателен съдия и гледам дела за престъпления, включително такива за организирана престъпност. Тази дейност не е безобидна. Освен че нарушава принципите на правовата държава, министърът на вътрешните работи поставя съдията в риск. МВР дължи да осигури защита на съда, а не да го противопоставя на подсъдимите, защото това е обществено неприемливо", се казва в изявлението й, предаде БТА.

Тодорова се обръща към вицепремиера, ако разполага с факти, според които тя "обслужва" организираната престъпност, да инициира бързо и най-вече тайно разследване срещу нея.
По повод други негови думи от интервюто: "Благодаря на тези съдии и прокурори, които ежедневно говорят с мен и са носители на промяната", тя  заявява, че в правовата държава съдиите не си говорят ежедневно с вътрешния министър. "Ако го правят, тази промяна не води до върховенство на закона, а до полицейска държава", категорична е Мирослава Тодорова.

Цветан Цветанов постоянно критикува съда, че пуска заловени от МВР престъпници. Миналата година той дори се закани да кръщава полицейските операции на съдиите, които са освободили съответните бандити.