Груев нарече "невярно, неясно и обиждащо" изказването на Цветан Цветанов за Цанова. Председателят на ВКС призна, че е притеснен от биографичните подробности, изнесени от вътрешния министър по адрес на Цанова. Той припомни, че тя е опровергала свързването й с бившия вицепремиер Румен Гечев и така Лазар Груев коментира, че освен, че са неверни и неясни твърденията на Цветанов са обиждащи, предаде БНР.

Самият Груев каза още, че е бил изненадан от бързия коментар на Цветанов по повод избора на председател на СГС и допълни, че не си спомня някои от съдебната система да е коментирал, например, назначаването на шеф в МВР.

Министър Цветан Цветанов бе заподозрян в намеса в избора на председател на СГС, тъй като назначената Владимира Янева е негова близка семейна приятелка. Той категорично отрече да има нещо общо и заяви, че този избор е "следствие от професионалните качества на Янева, а не партиен, каквато беше другата кандидатура".

Не е ясно какви са критериите за кариерно израстване на новата шефка на СГС, коментира днес Груев по повод появилата се информация, че Янева има само 4 години стаж. Той заяви, че има няколко въпроса, на които ВСС трябва да даде отговор. Един от тях е как четирима от гласувалите членове промениха за няколко минути мнението си, подкрепяйки първо Величка Цанова, а на балотажа Владимира Янева.

Председателят на Върховния касационен съд препоръча на ръководителите на съдилищата в страната да започнат да присъстват по-активно в публичното пространство. Според него, заради мълчанието на съдиите, често по адрес на тяхната работа се правят некоректни и неверни коментари.

Груев също обеща да промени своята медийна политика. Това стана по време на традиционния отчет, който председателят на Върховния касационен съд направи на среща с журналисти. Съдията не трябва само да постановява, но и да обяснява своите актове, каза още той. Мълчанието, коректният тон и недоброто обяснение - това са, според него, част от причините често работата на съдиите да остава недоразбарана или пък обект на необосновани критики. Мълчанието на съда ражда спекулации и неверни интерпретации, каза още Груев, който през първите три години от мандата си се очерта именно като мълчаливия председател на ВКС.
 
Той припомни скандално прозвучало изказвания на премиера Бойко Борисов и министър Цветан Цветанов, че на съвестта на Груев трябвало да тежат трупове, защото преди години съдът осъдил само на пробация престъпник за притежание на гранатомет, а после той бил замесен в убийства.
"Оказа се, че въпросното дело не е за притежаване на гранатомет, а за изтекъл и неподновен навреме срок на разрешително за притежание на оръжие и пробацията е наложена след споразумение с прокуратурата", добави съдията.