Това става ясно от решение на Софийския апелативен съд. Случаят е от април 1996 година, предаде БТА.

Тогава според прокуратурата Рада Дишкелова и Петър Стойчев са били отвлечени и изнудвани. Разследването е продължило до 2003 г., когато започва делото. Подсъдими са Стоян Петров, Иван Котев и Ангел Стоев. Осъден условно е Петров, другите са оправдани.

Присъдата е прочетена на 16 юни 2006 година.  Мотивите към нея обаче са написани през март 2011 година. Давността по случая обаче изтича месец по-късно. Делото стига до Апелативния съд, който с решение от 1 февруари тази година прекратява делото по давност.

Потърсена за коментар, съдия Мирослава Тодорова - постановила първоинстанционната присъда, каза, че това не е единственото дело, което е било прекратено в съда поради изтекла давност.
"Не ми е известно напоследък други дела в сходна ситуация да са били оповестявани. Споменавам това, защото се съмнявам, че изнасянето на подобна информация в конкретния случай цели да се помогне на правораздаването. На правораздаването ще се помогне, ако има равномерна натовареност на съдиите и справедливи условия на труд", каза Тодорова.

Тя уточни, че освен забавянето по общо три дела, когато е била преподавател в Националния институт на правосъдието (НИП) на пълна заетост, не счита, че има каквито и да било други факти, които могат да се използват манипулативно срещу нея.

"Работя включително през почивните дни и живея почтено, стандартът ми на живот напълно съответства на доходите ми. Ще продължавам да се занимавам с дейност, която е насочена към реформиране на съдебната система", посочи Тодорова.

Мирослава Тодорова е председател на Съюза на съдиите. Миналата седмица стана ясно, че Инспекторатът към Висшия съдебен съвет ще проверява две дела, гледани от Тодорова, заради които вътрешният министър я атакува и дори обвини, че обслужва организираната престъпност. Делото за отвличане, което е прекратено по давност, не е сред тези две дела.
Заради обвиненията на Цветанов съдийката заведе дело за клевета срещу него. Дори премиерът Бойко Борисов призна, че с изказванията си, че съдиите са мафия вътрешният министър е допринесъл за критичния доклад на Европейската комисия.