Карловският районен съд е върнал детето на 43-годишната Галя Танева от пловдивското село Иван Вазово, която го роди вкъщи и 3 години отказваше да го регистрира, за да получи ЕГН и акт за раждане. 4-годишното момченце, което самата майка наричаше Буда, вече се казва Атанас Галев Танев. То прекара няколко месеца в приемно семейство в Калофер, но от средата на септември м.г. отново е с майка си, пише "24 часа".

Мотивът на магистратите е, че няма никакъв риск от страна на майката за детето й. Направена е била експертиза за оценка на родителския капацитет на Галя, която установила, че тя е в състояние и може да се грижи за 4-годишния си син.

"Тя е завършила Художествената академия, интелигентна е, но има малко по-различни схващания за живота. Не приема някои административни механизми на държавата. Жената си има нейните особености, които са малко по-ярки, но това не я прави лош родител, а трябва да бъде наблюдавана и подпомагана", обясни адвокатът на Танева Васил Попов.

В момента майката и синът й живеят в пловдивско село в дома на приятел. 

"Наско вече е при мен. Съдът ми го върна. Всичко стана поради моята глупост да не го регистрирам и ваксинирам. Но сега нещата са наред. Живеем у приятел близо до Пловдив и се грижим за Наско", каза Галя, която вече е записала сина си и при местен педиатър, който е изготвил индивидуален план за ваксиниране. 

4-годишното момченце е второто дете на жената. Първородното й бебе издъхна в края на април 2016 г. при раждането в къщата й в Иван Вазово. Тогава стана ясно, че новороденото се е задушило. Майката бе настанена в психиатрично заведение за известно време, но като е освободена, спряла да си пие лекарствата и пак се влошила.

В средата на април м.г. по решение на Районния съд в Пловдив 43-годишната Галя бе настанена принудително в психиатрията в града под тепетата. Тя е освидетелствана, че страда от лека форма на шизофрения.