Състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Галина Захарова призна Вальо Топлото за виновен, но измени присъдата на градския съд, като реши, че той е извършил едно продължавано престъпление в течение на няколко години, а не две, съобщи "Правен свят".

Както първата инстанция, така и САС оправда подсъдимите с Димитров бивши членове на борда на директорите на дружеството Илко Йоцев, Иванка Диловска, Георги Рогачев, Георги Ненков и Пламен Василев.

Апелативният съд обаче не приема, че парите, които Димитров не е опазил, са в размер на над 422 000 лева, а малко над 325 000 лева. По тази причина САС е намалил и размера на уважения граждански иск от страна на "Топлофикация"-София.

Апелативните съдии смятат, че Вальо Топото трябва да получи ефективно наказание и то дори би трябвало да е повече от 3 години затвор, заради злоупотребата със служебно положение и липсата на обществени поръчки при сключване на 17 договора за рекламни материали.

Магистратите обаче не завишават размера на наказанието на Димитров заради продължителния период, минал от извършване на престъплението - 2003-2006 г. САС подчертава, че в "последните години в съдебната практиката се налага становището за необходимост от компенсиране на подсъдимия за времето, през което той е търпял ограничения на гражданските си права, докато спрямо него е водено наказателно производство, чрез определяне на по-малко наказание". 

Това дело срещу Димитров нашумя с изнесените данни за екзотични покупки, които той е правил за сметка на "Топлофикация" като "представителни разходи". Например за джет, джакузи, огромни количества захарни изделия, скъпи сирена, алкохол, различни аксесоари, лекарства, хранителни добавки и др.

Само през 2005 г. за подобни покупки са изхарчени над 52 000 лева. Част от артикулите били вафли, мюсли, диетични храни, сухи пасти, ракия, водка, пчелен мед, морска сол, пици, подправки, зехтин, целина, цвекло, хрян, енергийни напитки, оцет, горчица, майонеза, точени кори, броколи, лефер, сафрид, паламуд, артишок и много други.

Отделно са купувани четки за зъби, перилни и почистващи препарати, ризи, дезодорант, чехли, халати, пяна за коса, корда, кърпи за лице, ароматни свещи, сгъваема кошница, подлакътници, белачка, печка, боя за обувки, разклонители и др. 

Димитров обясни пред съда, че покупките били за дома му, но поради "различната степен на интелигентност" на снабдителя, той слагал всичко на една фактура.

Това е поредното дело срещу Вальо Топлото, което още не е стигнало до окончателна присъда. Срещу него има висящи дела за валутно престъпление, за пране на пари, а най-голямото е за длъжностно присвояване на близо 6 млн. лева, по което получи 14 г. затвор на първа инстанция. След това той бе оправдан от САС, но Върховният касационен съд върна делото, а от своя страна апелативните съдии намериха пороци в обвинителния акт и процесът стартира повторно в СГС.