Той разказа пред съда своята версия за случилото се, като се обърна към магистратите с думите: "Господа народни представители". Съдия Виржиния Петрова го поправи, но Октай продължи без да се смути, предаде БГНЕС.

"Да, качих се на трибуната при Ахмед Доган, насочих пистолет към него, но не с цел да го убивам, а да го сплаша. В миналото съм правил престъпления, за които съм поел отговорност, но от години полагам усилия да допринеса с нещо за тази страна и уважавам законите. Мисля, че съм в полза за обществото. Мога да съм заплаха за тайното общество на ДПС", каза още той, цитиран от "Фокус".

"Колкото до укриването – нямам намерения да го правя, но някой друг може да има намерение да ме затрие. Надявам се на справедлив процес. Може би възрастта ми и идеалите ми ме подтикнаха да извърша това деяние, за което не съжалявам. Единствено съжалявам, че пистолетът засече", добави нападателят на Доган.

Енимехмедов беше докаран в съда при засилени мерки за сигурност, около сградата имаше както служители от съдебна охрана, така и полицаи, предаде БНР.  Камерите нямаха достъп до младия мъж, който също бе заобиколен от охрана. Видимо обаче той имаше синини по лицето и трудно се придвижваше заради нанесения му побой от участници в конференцията на ДПС.

На журналистически въпрос защо е насочил пистолет срещу Ахмед Доган,  Енимехмедов се усмихна безмълвно.

Прокуратурата настоя за най-тежката мярка за неотклонение за Енимехмедов - задържане под стража с мотива, че има опасност да извърши ново престъпление и да се укрие.
Обвинението подчерта, че 25-годишният бургазлия вече е осъждан два пъти като непълнолетен за грабеж и за причиняване на телесна повреда. Има и едно дело, приключено с осъдителна присъда, която не е влязла в сила. Според прокуратурата се наблюдава "един трайно изграден престъпен модел на поведение".

Служебният адвокат на Енимехмедов обаче подчерта, че балистичната експертиза показва, че оръжието не е огнестрелно и е неизправно. Липсват данни за възпроизведени изстрели. Видеозаписът от инцидента на конференцията на ДПС изключва преки насилствени действия. Енимехмедов е съдействал напълно на полицията. Няма опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, затова настояваме за по-лека мярка за неотклонение, заяви защитникът на нападателя.

По-рано главният прокурор Сотир Цацаров изтъкна и друг мотив за настояването на държавното обвинение той да бъде оставен в ареста.
"Това ще го направим както с оглед на обстоятелствата да не се укрие и да не извърши друго престъпление, така и за негова лична сигурност. Според мен за него е по-добре да остане в ареста. Има възможност някой да се разправи с него и да го ликвидира. Засега няма такива сигнали, но има такива примери в историята", заяви Цацаров.

След кратко съвещание, съдът реши, че Енимехмедов трябва да остане в ареста, защото е автор на извършеното престъпление и има опасност да извърши ново. В мотивите на магистратите се посочва още, че действията на нападателя са систематично подготвяни.

По-късно прокурорът Чавдар Железчев коментира пред журналисти, че засега повдигнатите обвинения срещу Енимехмедов остават за закана убийство и за хулиганство, за които може да получи съответно до 6 и до 5 г. затвор.
„Разследването е в много начален етап, предстои събирането на множество доказателства и извършване на множество процесуално-следствени действия, но не бих ги коментирал, тъй като са следствена тайна”, каза Железчев.
На въпрос дали може да бъдат повдигнати по-сериозни обвинения, той отговори, че ако се съберат други доказателства, може, но това е в компетентността на съответната прокуратура.
Вчера главният прокурор заяви, че е възможно на по-късен етап в разследването обвиненията да станат по-тежки заради намерените у Енимехмедов ножове, които е можел да използва.

На заседанието днес градският прокурор на София Николай Кокинов е бил разпитван като свидетел, но прокурор Железчев не пожела да коментира, тъй това също е следствена тайна. Кокинов беше първият, говорил с нападателя на Доган веднага след инцидента в НДК. Тогава прокурорът заяви, че Енимехмедов му е споделил своята версия, но отказа да я обяви. По-късно обаче от ДПС разказаха, че пред тях Кокинов е споделил как той му е казал, че е искал да убие Доган.
Днес от съда уточниха, че показанията на градския прокурор са една от предпоставките нападателят да бъде оставен в ареста.
Той може да обжалва решението в тридневен срок.

"Към настоящия момент Октай Енимехмедов продължава да мълчи пред разследващите. Няма повече информация, която може да се предостави", коментира междувременно пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Той припомни, че според назначените експертизи за вида на оръжието, с подобни боеприпаси не могат да се причинят наранявания.
"За последните пет години има около 19 случая с изстрел с газов пистолет в близост до човека. Няма смъртен случай, няма наранявания. Само в един случай има нараняване на окото, защото оръжието е било близо до човека. Когато влиза във въоръжение дадено оръжие или бронежилетка, винаги се правят съответните експертизи", каза Цветанов.

Вчера зам.-главният прокурор Борислав Сарафов пък обяви, че ще се търси отговорност и от делегатите на ДПС, които пребиха нападателя, след като беше обезвреден.

Допустима ли е саморазправа с Енимехмедов? - Анкета

Вашето мнение за целта на нападението - Резултати от анкета