Постоянното задържане на Енимехмедов ще се иска утре до обед по два мотива - тежестта на престъплението и неговата сигурност, каза Сарафов. За него е по-добре да остане в ареста, добави той.

На Октай Енимехмедов ще бъдат повдигнати две обвинения - за хулиганство и за закана за убийство.

Побоят над обезвредения нападател също може да се квалифицира като хулиганство, прави се анализ и ще бъде образувано досъдебно производство, обясни зам.-главният прокурор. Анализът ще покаже до кой момент нападателят е бил неутрализиран и от кой нататък е бил малтретиран.

Градският прокурор Николай Кокинов вчера каза, че според него не било редно да се търси отговорност от побойниците на Октай Енимехмедов.

Това е негово мнение, заяви Сарафов.

Инцидентът срещу Ахмед Доган е изключително неприятен и трябва да го осъдим, но трябва да осъдим и насилието след това срещу едно лице, което беше обезвредено. Това пък каза по bTV министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус".
Преди четири месеца имаше подобна хулиганска постъпка в ескорта, в който аз се возя, която беше направена много професионално. Колегите обаче не предприеха действия да размажат конкретното лице, каза Цветанов.

Това е едно сериозно насилие, което беше видяно чрез медиите и показва същността на ДПС. Придържайки се към подобен произвол, ДПС застанаха зад действията на тези свои членове и симпатизанти, дори се стигна да му свалят панталона, след като лицето беше обезвредено и не можеше да направи нищо, каза Цветанов.
Това вицепремиерът каза по повод вчерашната декларация на ДПС, че те поддържат действията на делегатите.

По отношение на нападението над Доган Цветанов каза, че "трябва да разберем дали има реално подбудител".

Нито това насилие, нито неговото оправдаване от прокуратурата е правомерно, се казва в становище на Българския хелзинкски комитет (БХК) по повод изказването на прокурор Николай Кокинов, с което оправдава насилието над неутрализирания вече нападател на Ахмед Доган.
"Причиняването на физически вреди на човек е оправдано, само когато този човек все още представлява опасност за някого. От разпространените в медиите кадри не изглежда това да е било така във въпросния случай и въпросното причиняване на вреди да е с цел неутрализиране на някакъв риск", смятат от правозащитната организация.

"Напомняме на обществото, че всеки ден получаваме сигнали и жалби за подобно насилие над хора, в повечето случаи от страна на органи на реда. Този случай с нищо не е изключителен, освен с високата си публичност. Реагираме на него обаче не заради нея, а заради неправилното изявление на прокурор Кокинов. То е симптоматично за неправомерното оправдателно отношение на прокуратурата към всички такива случаи – когато (вероятен) извършител на престъпление е обект на своеволно малтретиране за "наказание", допълват от БХК и призовават за стриктно спазване на закона.


Нападението над Доган и побоят в снимки

Нападението над Доган на видео

Мишена ли е Доган? - Анкета