Апелативните съдии прецениха, че обвиняемите могат да извършат и други престъпления, както и да въздействат върху разследването, което е в начален стадий.

Беше отчетен и силният обществен резонанс по делото за Дупнишката популярна каса, както и множеството пострадали хора с влогове в кооперацията.

Решението на Апелативният съд е окончателно и не подлежи на обжалване, предаде БНР.

Двамата са обвинени за това, че през последните 10 години в Дупница са извършвали банкови дейности без разрешение чрез Дупнишката популярна каса.

Другите обвинения срещу тях са за данъчни престъпления, лихварство и за длъжностно присвояване на пари. Близнаков е привлечен като обвиняем като председател на Дупнишката популярна каса, а Ивона като неин касиер.

Досъдебното производство се води под ръководството на пловдивските обвинители, тъй като адресната регистрация на Дупнишката популярна каса е в Пловдив и извършеното данъчно престъпление – укриване на данъци, също е извършено на територията на Пловдив.

43-ма души са кредиторите с влогове за 1,5 милиона лева в Дупнишката популярна каса, която е обявена в несъстоятелност в началото на април. Така пострадалите не могат да си получат влоговете, част от които достигат до 100-150 хил. лева, нито лихвите от тях.

По смисъла на закона те се водят съкооператори, а не вложители, тъй като Дупнишката популярна каса не е банка, а кооперация. Хората с влогове били примамвани с високи лихви от 14 до 18 процента.

Ако обвиненията срещу Георги Близнаков се докажат, го очаква присъда от 5 до 10 години затвор и конфискация на имуществото.

Собственикът на „Дупнишката популярна каса” Георги Близнаков бе задържан на 4 октомври. Бяха му повдигнати обвинения за данъчни престъпления и лихварство. Задържани са били и съпругата му Ивона и синът им Сотир.

Едновременно с ареста бяха претърсени 7 офиса и разпитани общо 70 свидетели.