През първото тримесечие на 2023 г. са установени с 5% повече пияни шофьори спрямо същия период на 2022 г. Отчита се и 68% ръст на водачите, седнали зад волана след употреба на наркотици. Това са над 2400 случая на управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол и над 1200 - след употреба на наркотични вещества за януари, февруари и март тази година, съобщи комисар Димитър Мичев, началник на отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" в началото на кампанията "С бистър ум зад волана". 

Още снимки вижте тук >>>

Кампанията стартира днес, а целта ѝ е превенция на пътните произшествия, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори. Съвместната инициатива е на Българската петролна и газова асоциация в партньорство с Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата". 

В Националния пресклуб на БТА подробности представиха главният юрист на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев, Милен Марков от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата", изпълнителният директор на БПГА Андрей Делчев, експерт "Връзки с обществеността" БПГА Цвета Динкова, председателят на асоциацията Живодар Терзиев, началникът на отдел "Пътна полиция" към ГДНП комисар Димитър Мичев и инспектор Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" към главната дирекция "Национална полиция".

"Правим стъпка към акцентиране на проблемите, свързани с алкохол и наркотици, при движение с моторни превозни средства. Кампанията ще бъде проведена по бензиностанциите, членове на "Българската петролна и газова асоциация". Ще има информационна и практическа част. В голяма част от бензиностанциите, които се включват в кампанията, са поставени средства за проверка на нивото на алкохол. Ще има възможност за предоставяне на еднократни тестери на водачите", обясни председателят на БПГА Живодар Терзиев. 

В бензиностанциите, които се включват в кампанията, са поставени средства за проверка на нивото на алкохол.

Снимка: БТА

В обектите, където има стационарни апарати за тестване на нивото на алкохол, ще бъдат инсталирани компютри с връзки към сайта на МВР за проверка на постъпили нарушения към водачите или конкретно МПС, посочи Терзиев и добави, че ще има възможност да се подават сигнали за нарушители на пътя.

"Част от обектите ни са предоставили възможност на представители на МВР да извършват широколентови проверки, свързани с нивото на безопасност на автомобилите, състоянието на водачите, както и дали към водача, или моторното превозно средство има издадено нарушение и тяхното връчване", коментира председателят на БПГА, цитиран от БТА, която е медиен партньор на кампанията. 

Проверките ще започнат в четвъртък на бензиностанции в областни центрове и по магистрали, каза Андрей Делчев, изпълнителен директор на БПГА. "Целим се това да не бъде еднократно действие и ще продължим поне до края на годината", добави той. 

В рамките на тази кампания "Пътна полиция" ще партнира, когато организаторът заяви желанието си, но това не означава, че междувременно "Пътна полиция" няма да работи. Проверките и контролът ще продължават да бъдат осъществявани, каза инспектор Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" - Главна дирекция "Национална полиция". Комисар Димитър Мичев, началник на отдел "Пътна полиция", посочи, че за първите три месеца на 2023 г. са установени над 2400 случая на управление на МПС след употреба на алкохол и над 1200 - след употреба на наркотични вещества.

Председателят на БПГА Живодар Терзиев

Снимка: БТА