Пътешественикът Петър Ванев от Русе, който през миналата година стана първият българин, прекосил пеша Тихоокеанския хребетен път с дължина 4240 км, си поставя за цел да измине това лято Апалачка пътека в САЩ, дълга 3500 километра. Това съобщи в крайдунавския град 31-годишният Петър Ванев.

Началото на неговото пътуване ще бъде поставено на 1 юни тази година. По думите на Ванев преходът той ще може да измине за четири месеца. Началото ще бъде поставено от щата Джорджия, като ще приключи в щата Мейн.

Преходът включва и тежки атмосферни условия - сериозни валежи и гръмотевични бури. Едно от големите притеснения на Ванев са кърлежите, пренасящи зарази - като лаймска болест. За целта той се е подготвил, снабдил се е и с медикаменти.

Петър Ванев каза, че ако всичко приключи успешно, следващата цел, която си поставя през идната година е изминаването на Континенталния преход с дължина почти 5000 километра.

"Това ще е и моята последна стъпка към т. нар. "Тройна корона" на САЩ", каза младият мъж, завършил математическата гимназия "Баба Тонка" в Русе.

Пешеходният преход по Апалачката пътека се осъществява с финансовата подкрепа на община Русе и на общинската фондация "Русе - град на свободния дух".