Гласувах за столица на страната като град в интерес на своите граждани, в който те живеят спокойно и сигурно, в който публичните средства се харчат прозрачно. Призовавам българите да гласуват днес и да не оставят някой друг да определя бъдещето вместо тях. Само масовият вот може да обезсмисли всякакви опити за манипулация на тези избори. Това обяви президентът Румен Радев, след като пусна своя вот на местните избори в столичния квартал "Редута".

Още снимки можете да видите тук>>>

"Това не е тема на днешния ден. Местните избори са изключително важни и затова трябва да протекат спокойно, без външни влияния. Длъжен съм да се запозная с всички документи, но ще подходя съобразно отредените ми правомощия в Конституцията. Няма да действам под натиск, от която и да е страна", обясни Румен Радев относно кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. В момента се чака указ на президента, за да се завърши процедурата по избор на главен прокурор. 

Както е известно, ВСС избра Иван Гешев за нов главен прокурор с 20:4 гласа след близо 10 часа заседание. За да се утвърди новият главен прокурор, във ВСС трябваше той да получи подкрепата на поне 17 от членовете.   

"Всички знаят, че не президентът номинира и избира главния прокурор, а ВСС. Точно в него Борисов има огромно влияние в лицето на парламентарната квота. Премиерът избяга да поеме публична отговорност за гласа на хората, които той изпрати във Висшия съдебен съвет. Изборът не се върши от президента. Нека никой не вменява на президента номинация и избор. Не мога да ви говоря за някакви времеви рамки точно в днешния ден, но ще реша в обозрим срок", добави още той.

Вицепрезидентът Илияна Йотова упражни правото си на глас в Професионална гимназия по фризьорство и козметика "Княгиня Евдокия". "Днес е много хубав ден, защото от него зависи дали ще живеем в града, в който решава нашите проблеми или ще живеем в град, който ни създава проблеми на нашите жители и граждани. Гласувах за това софиянци и младите семейства да имат детски градини за децата си, а не децата им да се избират за детски градини по жребии. Гласувах затова младите хора да имат кариера и бъдеще в този град. Гласувах затова, когато дойдат наши чуждестранни гости, да кажат: "Ето това е една истинска европейска столица". Гласувах затова нашите бащи, майки и дядовци и баби да живеят в града, който е удобен за тях, за да живеят достойно старините си. Гласувах за това София да се споменава като една от най-развитите столици не само в Европа, но и в целият свят, защото го заслужаваме. Древна държава като нас трябва да има достойна столица", коментира Йотова.