Президентът Румен Радев няма да се ваксинира първи срещу коронавирусна инфекция. Пред журналисти той заяви, че ако реши, ще се ваксинира едва когато няма чакащи за ваксина от тази категория хора.

По думите на държавния глава, животът на всеки българин е еднакво ценен независимо дали е президент, чиновник или работник.

Само преди няколко дни избраният за американски президент Джо Байдън заяви, че публично ще се ваксинира срещу COVID-19. Същото декларираха и предшествениците му на поста Барак Обама, Джордж У. Буш и Бил Клинтън. Днес стана ясно, че кралица Елизабет II, въпреки напредналата си възраст, също ще се ваксинира, за да накара и останалите да си сложат ваксината.

По-рано днес председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров потвърди, че личният пример е много важен, особено когато е даден от авторитетни личности. Той се съгласи, че политиците популярните личности и медиците трябва да покажат, че ваксинацията е безопасна. 

Президентът Румен Радев посочи днес, че въпросът с ваксините има пряко отношение върху здравето и живота на българите, не само за справянето сега с пандемията, но и за години напред. Той заяви, че очаква правителството да подходи с цялата отговорност по въпроса - да има компетентно и откровено разясняване, както за ползите и необходимостта от това ваксиниране, така и за рисковете, да има получени всички разрешителни от Европейската агенция по лекарствата и от Българската изпълнителна агенция по лекарствата.

Радев очаква ваксинирането да бъде само и единствено доброволно, като се даде шанс бързо на всеки желаещ да се ваксинира. Президентът заяви още, че е много важно да бъдат гарантирани правата и на тези, които няма да се ваксинират.

"Първата партида ще бъде само за 60 000 човека, а желаещите от най-рисковите групи са много повече - възрастните хора, лекари, учители, полицаи, фармацевти, социални работници, служители в търговията и транспорта. Нямам правото да отнемам шанса на нито един от тях", каза Радев в отговор на въпрос.

Попитан дали би свикал Консултативния съвет по национална сигурност по въпроса с ваксините, Румен Радев посочи, че отдавна е разяснил поради какви причини не свиква Консултативния съвет и допълни, че това е изключително експертен въпрос.

Той заяви, че очаква експертите, под ръководството на правителството, да обединят своите мнения, защото издаването на разнопосочни сигнали разколебава хората, създава повече притеснения отколкото успокоение.