"Руската ваксина срещу коронавирус е много добра, защото Русия има много развита вирусология", заяви пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

Той все пак уточни обаче, че ние, българите, няма да има как да я ползваме, тъй като "нямаме партньорство, ваксината не е призната от европейската регулация".

"Смятам, че руската ваксина е качествена. Ваксините и в Русия, и в Англия, и в Америка, и в Германия не ги правят идиоти, не говорят като нашите тук, които нищо не са направили. Не говорят срещу конкуренцията, защото е най-глупавото да говориш срещу конкуренцията. Както един наш учен, дето в БНТ обеща тук, на Нова година да имаме българска ваксина", коментира проф. Кантарджиев.

До 20 декември ще сме наясно дали ще бъде възможно поне да се събират 2-3 семейства за празниците, каза още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. Той отчете, че към момента резултатите от седмицата са доста благоприятни. За 14 дни има 20-25% намаляване на случаите в София. Това е благодарение на мерките и хората, каза Кантарджиев.

По думите му 10 души в момента заразяват 7 до 9 души.