"Изготвят се списъци при общопрактикуващите лекари с имената на пациенти, които искат да бъдат имунизирани срещу Covid-19. Няма първи, втори и трети, има основни групи, които ще се ваксинират. Ваксинирането ще върви паралелно, но с приоритет". Това каза пред БНР проф. Красимир Гигов, който оглави Националния ваксинационен щаб.

Първите 125 000 дози ще бъдат за хора, които работят в критичните сектори, отбеляза проф. Гигов.

Каква ще е процедурата по ваксиниране

"Работата на щаба е да прецизира бройката от съответните групи и да започне ваксинирането. Хладилниците, които имаме, са достатъчни, за да съхраняват дозите... Ваксинирането ще започне още с пристигането на ваксините в края на месеца", заяви проф. Гигов.

"Правилата за ваксиниране ще пристигнат със самата ваксина. Общопрактикуващият лекар ще прецени дали даден пациент е подходящо да се ваксинира... Няма да се изключим от активно наблюдение на ваксините... Нека се ваксинираме, това е единственото специфично средство, иначе ще изгубим човешки животи", изтъкна проф. Гигов.

Шефът на ваксинационния щаб подчерта, че специалисти по веригата ще преценят съотношението полза - риск, тоест, дали ползата е по-голяма от риска, ако не си направим една ваксина.

"Рискът е много по-голям от ползата, ако не си направим ваксината. Днес имаме методи, които много по-бързо могат да дадат оценка за ефективността, токсичността на дадена ваксина. Науката постоянно напредва. Никоя фирма не би си позволила да пусне рисков продукт... Нека вярваме на науката", категоричен е проф. Гигов.

Да се ваксинират ли преболедувалите

Проф. Гигов каза, че дори преболедувалите е добре да се ваксинират. На 4 декември при представянето на Националния ваксинационен план (и щаб) главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обаче отбеляза, че все още не можем на 100 процента да отговорим дали трябва да се ваксинират преболедувалите, защото все още не знаем колко дълго продължава имунитетът.

Готова ли е държавата да приеме ваксините

При извънредно положение държавата се натоварва с финансирането на всички спасителни операции, затова ваксините ще бъдат безплатни за всички, припомни проф. Гигов.

Премиерът Бойко Борисов вчера лично се е уверил в готовността на страната ни да посрещне първата доставка на ваксина в специализирани хладилници, съобщиха от правителствената пресслужба. Във връзка с това здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов каза, че хладилници ще бъдат разположени в Столичната РЗИ, "още днес (събота, 5 декември) ще се монтира един в РЗИ в Бургас, а другата седмица ще се създаде организация и за останалите РЗИ в страната". "С проф. Гигов в понеделник събираме директорите на шестте РЗИ, които са отговорни за шестте района в страната, за да създадем локалните логистични режими на поведение и разпределение на ваксината, организацията на таргетните групи", е посочил министър Ангелов.

"За да бъдат и нашите хладилници максимално в услуга, единият ще бъде разположен във Варна, вторият в Пловдив и третият в София", е заявил председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски.

Няма да отстъпим от решението си ваксината да е доброволна и безплатна, подчерта на 4 декември при представянето на Националния ваксинационен план (и щаб) главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в отговор на въпрос как ще се процедира, ако някоя компания задължи работещите в нея бъдат ваксинирани. Всяка страна и всяка фирма има право да реши, посочи още той.

Прилагането на ваксините в страната ни ще бъде след одобрението им от Европейската агенция по лекарства. Ще бъдат внесени в България, когато получат разрешение за употреба, допълни д-р Кунчев. Ваксиниране по време на инкубационния период на коронавирусната инфекция ще доведе до това, че психологически човек ще бъде склонен да припише боледуването си на ваксината, каза още той.

Кои са т.нар. таргетни групи за ваксиниране

В първата група са лекари, професионалисти по здравни грижи, лекари по дентална грижа, фармацевти и др. медицински персонал.

Втората група обхваща педагогически персонал, както и работещи във ферми за отглеждане на норки. В тази група са 112 080 души, каза министър Ангелов.

В третата група са работещи в структури, предоставящи услуги, какъвто е ВиК секторът, доставчици на ток, доставчици на храна, както и служители на МВР.

В четвъртата група са хората на и над 65-годишна възраст, както и тези с придружаващи и хронични заболявания.

В петата група попадат уязвими групи, имащи висок риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.