Скъпи българи. Благодаря на всички вас. Виждам хора от всички политически хоризонти, това не е случайно. Виждам млади и стари. И това не е случайно. Българската мафия постигна невъзможното - обедини почтените хора срещу себе си. От всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт. Българската мафия е безцеремонна, но днес гневът се излива на площада. Не на страха, мутри вън! Това обяви президентът Румен Радев, който излезе пред президентството, където са се събрали протестиращи по повод акцията на прокуратурата в президентството. С него бе и вицепремиерът Илияна Йотова.

Представители на различни опозиционни сили, включително БСП и обединението "Демократична България", се събраха, за да изразят подкрепата си срещу това, което вярват, че е нарушаване на Конституцията.

Междувременно лидерът на партия "Да, България" Христо Иванов, чиято акция на плажа Росенец предизвика множество коментари, обяви, че ще излезе на протест пред Министерски съвет, ако от НСО не обявят, че свалят охраната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на депутата от същата партия Делян Пеевски.

"Моля полицаите да се дръпнат, ние нямаме от кого да се страхуваме", заяви в началото на речта си Радев.

Още снимки вижте тук>>> 

"Да изхвърлим мафията от изпълнителната власт. Да изхвърлим мафията от прокуратурата. Мафията използва прокуратурата за репресии. Българската мафия е безцеремонна, защото твърде много я търпяхме. Но гневът се излива на площада, заради лъжите и рекета", каза още Радев.

"Това е битка за достойнството ни, за бъдещето, за справедлива, модерна европейска България. В тази битка ще бъдем заедно, които милеем за България. Ще си върнем България, мутри вън", заяви президентът.

Снимка: БТА

"Започваме битка за европейска България. В тази битка ще бъдем заедно - всички, които милеем за България. Искам да ви припомня думите на съдия Джовани Фалконе, които са мое верую от много години: Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж", каза още държавният глава.

"Това е прецедент - не могат да стоят над народа", коментира Радев днешната акция в президентството.

"Продължаваме до пълна победа", завърши държавният глава след обиколката си при протестиращите граждани.

Снимка: БТА

Протестиращи са недоволни от спецакцията, проведена в сградата на "Дондуков", при която бяха претърсени кабинетите на секретаря на държавния глава Пламен Узунов и на съветника по сигурност и отбрана Илия Милушев. Към момента двамата са задържани - съответно в 9-а и в 3-о РУП-София.

Протестиращите тълкуват действията на държавното обвинение като целенасочен удар по президента Румен Радев, чиито чатове с Пламен Бобоков бяха изнесени публично покрай разследването срещу заподозряния в търговия с влияние бизнесмен.

На протеста присъстват освен хората около проф. Велислав Минеков, адвокат Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, подръжници на Радев, депутати и администрацията на президентството.

Кадър: Фейсбук

"Пред президентството сме, за да защитим Конституцията и върховенството на закона. Срещу президента Радев се води война от първия ден от неговото избиране. Управляващото мнозинство - ГЕРБ и Обединени патриоти, я водят на няколко фронта вече от 3 години - в парламента- от парламентарната трибуна, в изпълнителната власт - г-н Борисов като премиер и Министерският съвет. Срещу Радев се води компроматна война. Управляващите от първия ден до днес не приемат, че може да има институция, която да мисли различно от тях, която да има други ценности, да се бори за други неща", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, която заедно с депутати от левицата също бе пред президенството.

"Днешният акт е безпрецедентно действие за президентската институция и държавата ни изобщо. От БСП не приемаме тази показност и зрелищност, с които се нахлува в президентската институция. Ако има съмнения за извършени закононарушения от страна на администрацията, то нека те се разследват. Ние уважаваме върховенството на закона, но не по този начин", добави тя.

"Затова сме тук, пред президентството, с цялата парламентарна група и младежите от партията, за да заявим категорично: Вярваме в почтеността на Румен Радев, вярваме в неговото достойнство, искаме да се спазват Конституцията и върховенството на закона. Да си пазим институциите като темелите на българската държава", сподели още лидерът на БСП.

Протестиращите, които по-рано днес се събраха пред сградата на президентската администрация, блокираха движението в района около Ларгото.

Събралите се на протеста бяха в района между Министерския съвет, сградата на президентската администрация и бившия Партиен дом.

Част от протестиращите се включиха в шествие, което се отправя към сградата на Съдебната палата, отправяйки викове "Оставка" и "Мафия".

"Тук съм, за да изразя подкрепата си в защита на основни демократични принципи, да се противопоставим използването на прокуратура и други силови органи за дискредитация на избрания от българите президент", каза социалистът Крум Зарков.

"Напълно беше спонтанно решението ни да дойдем. Омръзна ни от цялата наглост на управляващите. Видяхме, че прокуратурата отново влезна и си прави каквото си иска. Аз лично съм 87-и набор. През целия си живот съм си представял как не искам да живея в подобно време, приятелката ми е бременна. Не искам това дете да расте в подобна държава", казват протестиращи.

"Ние сме тук не за да защитаваме един или друг президент, а за да защитаваме Конституцията на Р България, да защитаваме правовия ред в тази държава, да имаме съдебна реформа, реформа на прокуратурата. Ние сме тук, защото не ни е страх да кажем оставка на Гешев. Няма да видите тук Корнелия Нинова, няма да видите БСП, защото тях ги е страх да кажат оставка", каза Христо Иванов, лидер на "Да, България".

Полицейското присъствие пред сградата на президентството остава засилено.

Протестиращите в момента се придвижват към Орлов мост, като в шествието се включиха и от партия "Възраждане".

Към 21 часа кръстовището бе блокирано.