"Чиста и свята република" не се гради с апатия и морални компромиси, а с осъзната отговорност към поколенията и непримиримост. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес в Ботевград присъства на тържественото отбелязване на празника на града и 142-ата годишнина от неговото Освобождение, съобщиха от прессекретариата на президента.

По думите му, Руско-турската война от 1877-1878 г. е предначертала пътя на нашето отечество. "Но 142 години след онези знаменателни събития сме призвани не просто да почетем поредната дата в историческия календар, а да потърсим в нея свой съвременен нравствен ориентир", допълни Радев.

Президентът припомни и приноса на българските възрожденци, отхвърлили мрака на робството и завещали на народа ни своя стремеж към свобода, справедливост и човешко достойнство.

"Свободата никога не е била получавана даром, а е "зачената с делото на многобройните възрожденци и революционери, с подвига на опълченците и доброволците, за да изгрее с братската саможертва на руските войници и офицери", каза Румен Радев.

В словото си пред ботевградчани държавният глава изтъкна и че днешният празник е израз на силната връзка с предците ни и с уроците от миналото.

Румен Радев поздрави жителите на града и местното ръководство за това, че обединени градят настоящето, въпреки предизвикателствата, и гледат уверено в бъдещето.

"Защото имате здрави темели, защото зад вас е духът на онези непримирими възрожденци и това е най-важният урок, който завещавате на бъдещите поколения - да бъдат решителни, да не се огъват пред трудностите - днес и в бъдеще", посочи още президентът.

Държавният глава положи цветя и отдаде почит пред паметниците на Христо Ботев, Васил Левски и пред паметника на Свободата. По-рано Румен Радев се срещна и с кмета на Ботевград Иван Гавалюгов.