Продължавам да отстоявам позицията, че свободата на словото е в основата на демокрацията. Това е фундаментална ценност, очевидно в България е в криза, коментира пред журналисти президентът Румен Радев, който присъства на официалното откриване на новата учебна година на 18-о средно училище "Уилям Гладстон" в София.

Държавният глава каза това в отговор на въпрос дали е изискал от ДАНС и от СЕМ повече информация за безпрецедентното петчасово спиране на ефира на "Хоризонт" в петък и как ще коментира ситуацията в БНР през последните дни.

БНР не е спирало дори по време на войната и този казус отново потвърждава въпроса кой и как управлява обществените медии. Очевидно и държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите, както е нормалната европейска практика. И мисля, че на това нещо е крайно време да се сложи край, коментира президентът.

Според него директорът на БНР и разследващите би трябвало да обявят какви са истинските мотиви, защото става въпрос за обществена, а не за частна медия. Ние трябва да чуем от тях какви са реалните мотиви зад това спиране, зад всички тези събития, каза Радев. Според президента "има лъч надежда" - в поведението и реакцията на журналистите от БНР, които, по думите му, явно проявиха солидарност и подкрепени от свои колеги от други медии дадоха пример как се отстояват достойнство, свобода на словото и професионални стандарти.

Има си механизми, има си институции, отговорни органи, които назначават, които уволняват - при определени изисквания на закона, каза Радев, попитан има ли предположение кой управлява държавата по телефона и дали е съгласен с опозицията, която от парламента е заявила как управляващите погазват свободата на словото. По думите му, когато започне да се работи "презглава", тези институции се обезсмислят и изпразват от съдържание.