Подозирам, че по-детайлно разследване ще установи връзка с конкретни хора-провокатори на протеста. Те не са от София, а са дошли тук като фенове и полицаи. Може да се установи доза умисъл. Група от пловдивски полицаи може да се е поувлякла да прилага прекомерна сила.

Това заяви криминалният психолог Росен Йорданов пред NOVA News. Той направи уговорката, че не може официално да потвърди заключението си, но е събрал достатъчно вътрешна информация, че именно дошлите от Пловдив агитки и полицаи са действали по този начин. И вероятно не е било случайно.

Криминалният психолог смята, че в МВР има хепи соц атмосфера, има и служители, които не знаят какво правят там.

Според него обаче уроците от протестите срещу правителството през 2020-а не са научени - нито от полицаите, нито от протестиращите. Допусна, че има униформени, които оттогава изпитват желание да отмъстят, след като определени знакови лица, влезли в ролята на жертви на протестите, са ги сочили с пръст като лошите. "При предните протести полицията бе поставена на унизително ниво. Има неизлекувана отмъстителна нагласа, вероятно някои полицаи са се поразпуснали. Това е недопустимо", коментира той.

Йорданов обаче вметна, че клипът с побоя под колоните на МС тогава е бил преекспониран - това е единственото, с което сме запомнили протеста, но не и с провокациите като хвърляни павета по полицаите.

"Полицаите, които си вършиха добре работата на протеста на феновете, действаха по-решително и по-адекватно. В случая една професионална ситуация се интерпретира политически. Има огромна разлика между различните видове фенове. Защо протестът трябваше да бъде на място, което по-трудно за охрана? Има паркова среда и малки улички, които трудно се охраняват", смята той.

Разбира се, вината е първо на БФС, защото ако не бяха забранили публика на мача, тези лумпени сред участниците в протеста, които бяха проблемни, нямаше изобщо да бъдат допуснати на стадиона и всичко щеше да е под контрол там, обясни Йорданов.

По думите му е изключително нелепо народът и полицията да се противопоставят. "Сред органите на реда има хепи соц атмосфера, има и служители, които не знаят какво правят там. При предните протести полицията бе поставена на унизително ниво. Има неизлекувана отмъстителна нагласа, вероятно някои полицаи са се поразпуснали. Това е недопустимо.

В МВР нещата са зле - анахронична и непривлекателна институция. Във ведомството има груба политическа намеса. 1/3 от административните и помощни структури могат да бъдат закрити", коментира Йорданов.

Психологът е работил с главния секретар Живко Коцев във великотърновскатата дирекция на МВР. "Тя беше на последно място по разкриваемост, когато я пое, а когато я сдаде - на първо място", разкри той.