Възстановяването на щетите след снощния протест срещу футболното ръководство е струвало на Столичната община 42 хил. лева. Това обяви преди журналисти кметът на София Васил Терзиев, който е категоричен, че СО ще заведе иск срещу организатора на протеста. 

Терзиев направи разбивка на разходите. Щетите за изпотрошените контейнери и кошчета за отпадъци, както и дейностите по почистване са в размер на 14 хил. лв. За шахти, плочки, бордюри сумата е 8000 лв. Съсипаните ограничителни колчета и знаци са на стойност 4000 лв. Нарушената обшивка на тавана на подлеза на "Орлов мост" ще струва около 15 хил. лв. "Общата сметка показва, че Столична община е платила 42 000 лв., за да поправи щетите след вчерашния протест", обобщи Терзиев. 

"Ще заведем иск срещу организатора на протеста, за да може да възстановим щетите. Добрата новина е, че екипите работиха неуморно и както може да видите, всичко е възстановено в рамките на един ден", заяви още кметът.

"Предполагам, че винаги има какво да се направи и да се избегнат такива сблъсъци. От това да бъдат разделени двете агитки, до това да бъдат още по-старателно проверявани. Обаче кметът има съгласувателна роля. И този протест аз бих могъл да го спра, ако имаше отрицателни мнения от страна на ДАНС, СДВР, район "Триадица", Инспектората, Общинска полиция. Но такива няма. Няма причина провеждането да бъде отказано. Апелирахме да бъде мирно, да не се руши. Аз ходих, говорих с хората и снощи", добави той.

Относно това кой е допуснал двете футболни агитки да се слеят Терзиев бе категоричен, че това е СДВР. "Няма как Столична община да се грижи за сливането на агитките. От разрешаването на протест нататък е функция на СДВР. Включително и решенията да има ли водни оръдия или да няма", повтори Терзиев, който по-рано изрази тази теза и във Facebook във връзка с призивите да поеме отговорност

За поканите за разговори към политическите лидери в местния парламент 

Що се касае до поканите към партийните лидери за среща относно работата на Общинския съвет, новоизбраният кмет заяви, че засега само партия КОД са потвърдили присъствие

"Ще се радваме да се видим с Вили Лилков и останалите им общински съветници, които проявиха желание да си поговорим за темите за София и да отпушим този процес. Чакаме срещата с тях с нетърпение, надяваме се и някои от другите партии да се отзоват и да проявят отговорност към нуждите на София", посочи още Терзиев.

По думите му целта на разговорите е да се обсъди работата по важните за столицата теми, включително изборът на председател на Столичния общински съвет и съставянето на отделните комисии.

"Ще преценим нашата стратегия на базата на това кой ще се отзове на нашата покана. Ние протегнахме ръка и показахме, че искаме да тръгнем от големите неща за града", каза още той. "Търсим подкрепа за политики, няма никакви сглобки", допълни кметът на София.

Терзиев отново подчерта, че от страна на най-голямата група в съвета отново ще бъде предложен за председател Борис Бонев. "Когато сме спечелили убедително изборите в София - имаме 19 районни кмета, общинските съветници колкото втората и третата сила взети заедно, е редно да бъдем подкрепени в предложението ни за председател на Общинския съвет", каза още Васил Терзиев.

Той коментира и решението на съда да отвори чувалите с разписките от машинното гласуване в София. "Не се притеснявам. Нашите наблюдения и анализи показват, че много от сгрешените протоколи биха били в моя полза", посочи той. "Имаме много работа за града, така че не губим време, за да изземаме ролята на съда", подчерта Василев.