Протестът на недоволните от действията на държавата е насрочен за 11 часа на 18 юли в столицата.

В 10 часа в Гърмен трябваше да има среща на всички институции, които имат отношение към събарянето на незаконните ромски къщи, след която да стане ясно какви действия ще се предприемат.

Срещата обаче се провали, предаде БНР.

Повече от час кметът на община Гърмен Минка Капитанова е очаквала представителите на Дирекция "Национален строителен контрол" и на социалните институции, за да се обсъди ситуацията след предупредителното писмо на Европейския съд по правата на човека. Инициатори на срещата са били от ДНСК, но областният директор не отговарял дори по телефона, оплака се кметицата.

Община Гърмен е малка и не разполага с общински жилища. Не е задължително да се спре събарянето на незаконните сгради, допълни Минка Капитанова.

Преди 2 седмици свикахме извънредна сесия на Общинския съвет, за да търсим вариант – да предложат някоя сграда временно да се предостави за ползване от хората, на които са съборени къщите, но така и не се взе решение, каза по БНР кметът на Гърмен Минка Капитанова.

Думите й са по повод препоръката на Европейският съд за правата на човека да бъде преустановено събарянето на незаконните къщи в ромското гето край града.
За спиране на събарянето съобщи Министерство на регионалното развитие и благоустройство.

"Смятам, че това писмо е препоръчително, не е задължително да се спре събарянето. Може би днес ще продължи процедурата. За тези две семейства, преди да започне събарянето, са предприети мерки от Агенция „Закрила на детето“ и „Социални грижи“. Било им е предложено, но те отказват да бъдат настанени на друго място", каза кметът на Гърмен.

Варианти за настаняване се търсят съвместно с Агенцията за социално подпомагане. След като няма възможности на общинско ниво, такива трябва да се потърсят и на областно, допълни тя.

От 2011 г. има решение на Общинския съвет. Многократно са провеждани търгове за продажба на общински земи и никой не се е явил на тях, заяви кметът и допълни, че многократно е опитвала да обясни процедурите за закупуване на хората от гетото.

Юлиян Герасимов от ромския инициативен комитет в града заяви, че на ромските семейства е било предложено да отидат да живеят в Благоевград.Той разкритикува общината за липсата на скорошни търгове за закупуване на земи.
 
Иван Байрактаров – представител на протестиращите в Гърмен, извън ромската махала, заяви, че "не може за един месец да се самосезират Европейският съд, Българският Хелзинкски комитет, а 15 години никой не се самосезира, че тук има незаконни постройки".
Не обвинявам ромите и не съм срещу тях, а съм срещу беззаконието в държавата, каза Байрактаров.