12 часа всеки ден ще продължава водният режим в Перник. Това стана ясно след спешна среща между кмета на града и местното ВиК-дружество. Водата ще бъде спирана от 8 сутринта до 20 часа вечерта.

"Вчера след встъпването ми в длъжност поисках информация от управителя на ВиК за това, защо се стигна до нуждата от воден режим в Перник. За съжаление не получих такава, съобщиха от Община Перник. Искането ми беше насочено към това да разберем, как се управляват водните обеми на язовир "Студена", как се управлява водното дружество и защо, когато е светнала червената лампа не са предприети мерки. Намерих обаче информация от МОСВ, които са имали данни още в началото на годината, че влизаме в суха година", каза кметът Станислав Владимиров след среща с управителя на ВиК-Перник.

Той заяви, че кризата изисква да се търсят най-добрите варианти и алтернативи за водния режим. Затова са начертани няколко точки, по които трябва да се търси съдействие от Министерски съвет.

"Благодаря на премиера, който ми се обади след заседанието на МС. Той е взел присърце проблема, който стои пред перничани и е разпоредил на министрите да имат много добър синхрон и координация с местната администрация", добави Владимиров.

Той обяви още, че ще бъдат искани средства, които в спешен порядък да бъдат отпуснати от МОСВ за ремонт на пречиствателната станция, защото това ще намали загубите на питейна вода.

"Нямаме друг вариант, освен да минем през воден режим, защото Перник може да изпадне пред хуманитарна криза. Колкото по-бързо влезем в такъв режим, колкото и да е болезнено това за всички нас, толкова по-бързо ще успеем да излезем от тази криза и имаме шанс да избегнем по-голяма катастрофа", категоричен бе градоначалникът.

Той уточни, че язовир "Долна Диканя" може да бъде временна алтернатива.

"Имам уверение на специалисти, че в рамките на месец - месец и половина, ако качеството на водата позволява, той да бъде вързан с водопровода и чрез помпена станция водата да бъде пращана в пречиствателната станция в Студена. Разбрахме се с ръководството на ВиК и всички водохващания и варианти във Витоша да бъдат отново проверени и насочени към язовир "Студена", а за някои от кварталите на Перник може да бъде намерена алтернатива. Вариантът, около който се обединихме е 8 сутринта водата да се спира, в 20.00 ч. да се пуска. Това не е окончателен вариант. Ще видим какъв е разходът от язовира и спрямо него можем да се съберем отново", обясни още Станислав Владимиров.

Той добави, че ще се търси и помощ от други ВиК дружества за допълнителни аварийни екипи, които да помагат с ремонтите в периода, в който няма да има вода, защото безбройните аварии на територията на общината са огромен проблем.