Рецидивист с девет присъди обра пенсионер в София, но го хванаха. Възрастният човек ще си получи парите обратно.

"В рамките на вчерашния ден мъжът, взел пенсията на 89-годишния Иван Дечев, е задържан", обяви пред Нова тв главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

"Той се беше укрил, но след проведени действия е установен и задържан. Той е рецидивист, многократно осъждан. Има осем присъди за измами и една за грабеж", обясни Иванов.

Мъжът, извършил кражбата, също е в пенсионна възраст, и се специализирал в подобна дейност. "Вероятно е водил наблюдение и е решил да опита своя занаят", добави Иванов.

Наглата кражба се случи посред бял ден в София. 89-годишният мъж се раздели с 400 лева минути, след като взе пенсията си от пощенския клон в столичния квартал "Гео Милев".

Видеокамери са заснели как автомобил спира на улицата и заговаря пенсионера.

"Видях, че на задната седалка имаше разхвърлени хартии и отгоре 50 лв. Шофьорът избърза да каже "дядо, аз съм главния касиер на пощата, касиеркатата ти е дала 50 лв. по-малко към пенсията". Започнах да броя парите дали са толкова, колкото получавам. Когато видя, че ми треперят ръцете, ми каза да му ги дам, за да ги преброи по-бързо. Дадох ги с цялата си наивност. Започна да брои и каза "тези са за теб". Даде ми и 50 лв., които бяха на седалката. Когато ми ги върна, аз почувствах, че са по-малко. Тогава той тръгна веднага", разказа потърпевшият.

След секунди пенсионерът осъзнава, че от 700 лв. пенсия липсват 400 лв. Търси помощ от служителите на магазин за касови апарати, пред който се разиграла измамната схема. Именно те подават сигнал на 112.

"Не съм допускал, че може да има такива хитреци. Стана ми обидно към самия мен, че на 89-години не съм се научил в какво време живеем. Аз не съжалявам за парите. 400 лева се изяждат, 400 лева се изпиват - както казва народната мъдрост, но моралът не може да се върне", споделя Иван.

Признава, че за пръв път в живота си става жертва на измама и се обръща към престъпника така: "Достави ли му удоволствие, че е надхитрил един възрастен човек и го е оставил без препитание за един месец. Защото аз разчитам на тези пари. Той е обезличен човек. От него обществото не може да очаква нещо хубаво."