Протести заради въвеждането на здравния сертификат за влизане на закрито обещаха от бизнеса. Това обяви председателят на БАЗ Ричард Алибегов по NOVA News.

"Ще се протестира в цялата страна, и то ежедневно", предупреди Алибегов, като поясни, че изобщо не става въпрос само за представителите на ресторантьорския бранш.

На протест ще излязат и от други браншове, категоричен е той и посочи, че има информация за това.

"Вече, освен хотелиерите, се вдигат и моловете. Държавната администрация също трябва да бъде включена в тези мерки, трябва да важат за всички", заяви Алибегов. Според него това решение ще доведе до масови фалити и унищожение на икономиката.

"Не е проблемът на зеления сертификат. Проблемът е, че не е за всички и че не е за държавната администрация", подчерта ресторантьорът.

"Безпрецендентно е при 20% ваксинирани да се въведат зелени сертификати. Това унищожава икономиката", каза Алибегов, като посочи, че той се въвежда в страните, където доближават 70% ваксинирано население.

Не на последно място Алибегов коментира, че наред с високите цени на ел. тока и поскъпването на живота хората ще трябва да плащат и за тестове.

 "Бързият тест е абсолютно безплатен в Европа, заедно с тестовземането, а тук безплатен ще е само тестът, вземането на проба ще струва 10-15 лв.", допълни той, като поясни, че хората ще трябва да заплатят работата на самата лаборатория, въпреки че държавата ще изплаща самия тест.

Малко по-късно от двете съсловни организации - още от СЗБ и БАЗ изпратиха до медиите своята позиция. Публикуваме я без редакторска намеса:

"Кацаров,

/без обръщение/

Предложените противоепидемични мерки и частта, касаеща "зелените сертификати" НЕ са това, което се коментираше на срещите с вас. На първо място нашето искане беше тестове за наличие на антитела да се признават, а държавната администрацията да бъде поставена при същите условия, като нашите служители. Не са това, което вие казахте, че ще напишете в заповедта. Излъгахте ни най-нагло и безочливо! Освен това, трябваше ограниченията да важат и за всички нехранителни обекти над 200м2.

Пак свещените крави и за тази власт се оказва армията от държавни служители, на които ние плащаме заплатите и осигуровките. Както и едрия капитал, в лицето на големите чуждестранни вериги, за сметка на средния и малкия бизнес в България !

Какво излиза - държавата налага ограничения за малкия и среден бизнес, с цел ограничаване на заразата, но няма топки да наложи същите условия за самата себе си! Цинично! Защо така, бе, господа властимащи? Господин министър на здравеопазването, господин премиер, господин здравен инспектор? Имате ли да кажете нещо? Всъщност, вече не ни интересува каква нова лъжа ще изречете. Заминавайте си! Бързо, възможно най-бързо.

Припомняме единствените правила за издаване на зелени сертификати, при които браншовите сдружения се съгласиха да работят:

  1. Всички условия за издаване на сертификати да важат за държавната администрация и структури.
  2. Под условията за работа със сертификати да попадат всички нехранителни магазини с площ над 200м2.   3а издаване на серификат да се приемат:

-положителен тест за антитела!!!!

-отрицателен антигенен тест

-отрицателен PCR тест

-сертификат за преболедуване

-сертификат за ваксинация

ОТНОСНО НОВАТА ЗАПОВЕД НА МЗ:

СЗБ и БАЗ обявяваме тотален БОЙКОТ на заповедта, докато тя не бъде написана по начин, който да обхваща абсолютно всички сектори на социалния и икономически живот в България! Затворете ни! Затворете бизнесите ни, затворете ни в затворите, но ние няма да участваме във вашите лъжи, демагогия и непукизъм!

Кацаров, ПОЗОР! ОСТАВКА И ЗАТВОР!", написаха от СЗБ и БАЗ.