България трябва незабавно и спешно да започне да издава визи на руски туристи, категорични са от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Само преди часове от Руската федерация обявиха, че спират за неопределено време полетите до Турция заради увеличените се случаи на COVID-19 в страната, информират от БХРА.

Според организацията именно към морски почивки в южната ни съседка са се били насочили основната част от руските туристи. След като тази дестинация става поне временно недостъпна за тях, логично е веднага да потърсят алтернатива за вече планираните си ваканции, посочва председателят на БХРА Георги Щерев.

Не започнат ли спешно и веднага да се издават входящи визи на руските туристи в България, отново няма да успеем да се възползва от ситуацията. Защото конкурентите ни като Кипър и Египет не спят и вече издават визи на руските туристи, обясняват от БХРА.

От организацията подчертават и че икономически не е сега моментът външно министерство да прави политика и "да се опитва да показва мускули чрез остри изказвания срещу Руската федерация", защото това е пагубно за икономиката ни.

Според БХРА е нужно още да се направят постъпи за възстановяване работата на Генералното консулство на България в Новосибирск, тъй като в момента на територията на Русия действат едва 3 консулски служби, които обработват визите за България, което е крайно недостатъчно и затруднява работата. Важно е и да се изпрати още един туристически представител в Русия. Както и да се активира работата във всички руски градове и региони, които са побратимени с български такива, подчертават от БХРА.

А около 30 хиляди руски туристи в момента се намират в Турция, съобщи днес на онлайн конференция председателят на Руския съвет за туристическата индустрия Андрей Игнатиев, цитиран от ТАСС и БТА.

Съобщено бе също, че наличието на британския щам на коронавируса е установенo във всички 81 турски окръга, както и че 80 процента от пътниците, завръщащи се в Русия с COVID-19, са пристигнали от Турция.

Междувременно днес Генадий Огнищенко, първи зам.-председател на Комисията за образование и наука в Думата, заяви, че ограничаването на самолетните връзки на Русия с Турция трябва да бъде удължено до края на лятото. Огнищенко изтъкна, че ситуацията, свързана с разпространението на COVID-19 в Турция, е изключително тежка.

Хайде да убеждаваме хората да не пътуват натам, каза Огнищенко, който е и лекар.

По думите му трябва да се извършват само полети за Турция с цел бизнес.