Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) излезе с остра позиция срещу здравния министър и настоя да й бъде платено "за съсипания бизнес". Повод за това стана отказът на проф. Костадин Ангелов да бъдат разхлабени мерките и на ресторантите към хотелите на Нова година да бъде позволено да работят до 00.30 часа. Предложението дойде от друг член на правителството - вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, според която това би било "по-стерилно и хигиенично", отколкото да се разнася храна по стаите.

Ангелов обаче заяви в профила си във Фейсбук, че е изпратил становище до Министерство на туризма, в което заявява, че не вижда причина за промяна на последната му заповед, според която заведенията в хотелите могат да работят до 22,00 часа. Според министъра на здравеопазването въпросът има освен формален и морален аспект - че е "неморално да се иска разхлабване на мерките за част от българите, които така или иначе попадат в изключенията на заповедта от 18-ти декември", докато много други хора ще си останат вкъщи, спазвайки мерките. Ангелов все пак уточни, че това е негово лично мнение.

"Ако държите на морала - платете ни за съсипания бизнес", отговориха обаче от съсловната организация.

От БХРА припомниха, че формално хотелите не са били затворени до 21 декември, но реално те не са можели да работят, тъй като работата на заведенията за хранене в тях е била забранена.

"Половинчатата ви мярка бе и незаконна, защото според Закона за туризма хотелите нямат право да работят без действащ ресторант", коментират от съсловната организация.

"Формално и сега заведенията в хотелите са отворени, но реално никой не иска да плати, за да празнува с вечерен час, а работата с рестрикции не е пълноценна. Формално вирусът няма работно време и е също толкова опасен в 22.00 часа, както и в 00.30 часа", се посочва в съобщението.

От БХРА са категорични, че с постоянно променящи се мерки, липса на сигурност и предвидимост е бил съсипан един от ключовите сектори за българската икономика - туризмът.

"Затворете всичко, ако е въпрос на морал, но ни платете незабавно 20 на сто от оборота за декември и януари, както и 80 на сто от възнагражденията на нашите служители", настояват от съсловната организация.