Много автомобили се оказаха под вода или бяха отнесени в морето при потопа в Гърция. Десетки български туристи закъсаха в курортите на южната ни съседка и се чудят, как да транспортират автомобилите си у нас. Гръцки фирми искат по 500 евро да откарат автомобилите до границата ни. 

Застрахователят не поема този разход в чужбина, ако това не е изрично упоменато в полицата му. Това се счита за екстра и застраховката е по-скъпа.

Освен това, застрахователи препоръчват, ако колата е била под вода, да не палят двигателя. Тогава застрахователят може да откаже да плати при повреден мотор.

"Дъждовете са природно бедствие. То се покрива, ако колата има каско", поясни за Нова телевизия Ивета Кунова, председател на Българската асоциация на застрахователните брокери.

Тя обаче предупреди, че ако автомобилът има само "Гражданска отговорност", щетите, нанесени от пороите, няма да бъдат обезщетени.

Също така, Кунова посъветва гражданите да използват застрахователен брокер, който да ги координира и насочва при възникнали проблеми.

Тя остана учудена от информация на граждани, че застрахователи искат по-висока цена на застраховка, ако в предишни години си пострадал от природно бедствие. Тяхната мотивация била, че лимитът по застраховката е изчерпан.

Кунова припомни, че при голямата градушка преди години никой не е вдигнал цената на застраховката въпреки щетите за стотици милиони.