На 2 юни България се прекланя пред повдига на Ботев и загиналите за свободата.

Проявите в памет на Ботев и неговите четници започнаха още снощи, като във Враца - на централния площад пред паметника на Воеводата, се проведе тържествени митинг-проверка. В събитието участва и председателят на парламента Росен Желязков, както и редица български политици - министри, депутати, партийни лидери. 

Снимка: БТА

Денят на Ботев се чества в цялата страна. Проявите включват всенародно поклонение на връх Околчица, тържествена церемония пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина в София, на паметника на Васил Левски в столицата ученици четат стихотворения от сборника "Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова". Военните подразделения на Българската армия също почитат паметта на поета с различни прояви в страната.

Честванията във Варна

Снимка: БТА

По традиция в 12 часа сирените в цялата страна се включиха за две минути в памет на революционера и всички, дали живота си за свободата на Родината.

С едноминутно мълчание и вой на сирени беше отбелязан Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Днес се отбелязват 147 години от гибелта на революционера и почитаме героите, загинали за свободата и независимостта на България.

Честванията в родния град на Ботев - Калофер

Снимка: БТА

На тържествена церемония пред бюст-паметника на Христо Ботев в София присъстваха заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов, ученици от различни столични училища, граждани, предава БТА.

Днес е ден за памет, но и ден за равносметка, ден за поглед към настоящето, но да отправим и взор към бъдещето, каза в поздравлението си историкът проф. Венцислав Велев. Днес отдаваме почит на знайни и незнайни българи, отдали живота си за свободата и изграждането на родината ни, ден на преклонение пред тях, допълни той.

Честванията в Борисовата градина в София

Снимка: БТА

Трябва да се запитаме достойни ли сме за тази памет, продължители ли сме на техните завети и ако отговорът е "да", то нужно ли е и какво трябва да направим, за да проявим себеизпитание на собствената си себеустойчивост, да прегледаме делата си, за да можем с гордост да заявим, че сме наистина достойни техни наследници, каза проф. Велев.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Каузата за единството на българския народ, борбата му за справедливост, за отстояване на националните идеали следва да бъде наше основно верую и днес, каза още той.

Пред бюст-паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя от името на президента Румен Радев, на министър председателя Гълъб Донев, на министъра на отбраната Димитър Стоянов, на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, на кмета на София Йорданка Фандъкова и др.

Честванията в Борисовата градина в София

Снимка: БТА

За националните ни герои свободата е избор и борба, заяви премиерът Гълъб Донев в словото си по време на всенародното поклонение на връх Околчица по повод отбелязването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Тя, свободата, не може да те споходи, докато очакваш удобен момент за нея. Свободата е съпротива срещу всяка проява на тирания и беззаконие, посочи още премиерът, цитиран от БТА.

Честванията на връх Околчица

Снимка: БТА

Живеем в кресливо време, в което трудно различаваме истината от лъжите, заяви също той. И призова да не се премълчава истината, а в днешния ден да се чуе заветът на Ботев и на загиналите за свободна и независима България. Премиерът посочи, че не трябва да се "пренаписва молитвата за свобода и независимост на Ботев", защото, по думите му, така убиваме революционера отново.

За мен е чест да бъда тук заедно с вас. 147 години по-късно по стъпките на поета-революционер от Козлодуй до Околчица вървят българи, които също като него обичат Отечеството повече от всичко, каза още Гълъб Донев.

Честванията в Хасково

Снимка: БТА

Присъстващите в сградата на парламента, сред които депутати и журналисти, също станаха на крака и запазиха мълчание, когато беше задействана сиренната система по повод 2 юни, добавя БТА.

Депутатите в парламента също станаха на крака в 12:00 ч.

Снимка: БТА

Десетки граждани слязоха от автомобилите си, за да покажат почитта си. 

Граждани слязоха от автомобилите си, за да покажат почитта си

Снимка: БТА