България е навсякъде, където има дори един българин, гласи крилата фраза. А в Ню Йорк има цели две училища, които помагат на нашите сънародници и техните деца да не забравят корените, езика и културата си.

Българското училище "Гергана" в Ню Йорк вече започна записването на деца за новата учебна година. Тя е юбилейна за образователното средище, което навършва 20 години от своето основаване.

В родното училище малките ни сънародници провеждат занятия по български език, история и география. В него има детска градина за посетители на 3-годишна възраст, както и предучилищна група за деца на четири и пет години. Класовете са от първи до дванадесети, съобщиха в страницата си във Фейсбук от учебното заведение.

В училище "Гергана" в Ню Йорк има детски хор, разделен на три възрастови групи, както и клас по музикален театър с две възрастови групи. Възпитаниците му имат възможност да се занимават и с изобразително изкуство, народни танци, художествена гимнастика. Провежда се и онлайн обучение по български език, история и география, допълва БТА.

"За родителите и семействата има смесен хор, театър, гимнастика и йога. Предлагаме високи академични стандарти, топла семейна атмосфера, богат артистичен календар. Отбелязваме училищните празници", поясняват от просветното средище в социалната мрежа.

Учебната година на Българското училище "Гергана" в Ню Йорк завърши с тридневен палатков лагер в горите на Ню Джързи. В рамките на събитието бяха раздадени удостоверения на децата от предучилищна възраст до 12 клас. Участие в лагера взеха над 120 герганчета и техните родители и роднини, съобщиха от образователното средище.

Училището е лицензирано от МОН по постановление на Министерския съвет. През годините е награждавано с почетен знак на вицепрезидента на България и с почетни плакети на Министерството на образованието и науката и Агенцията за българите в чужбина. Притежава две почетни отличия "Неофит Рилски" на МОН и медали "Иван Вазов" и "Паисий Хилендарски" на ИАБЧ, както и награда "Златна монета" на Съвета на европейската културна общност.

Занятията се провеждат в неделя на адрес: Wagner School, 220 Е 76 Street, New York.

В края на юни випуск 2023 - Деветият випуск на Българско училище "Христо Ботев" в Ню Йорк, завърши 12 клас и получи удостоверенията си. Дългият път в образованието на тези деца започна преди 12 години в стаите на Генерално консулство, където същите вече пораснали деца бяха посрещнати отново на церемонията по завършването им. Те споделиха спомените си от училище и благодариха на родителите и учителите си, получиха поздравления от своите преподаватели и много подаръци, снимаха се за спомен и заедно разрязаха тортата, която по традиция, получава всеки випуск. 12 години тези деца изучаваха български език и литература, история и география. 12 години, всяка неделя, те бяха в училище, където учиха, превеждаха поезията на Ботев и Петя Дубарова, преписваха "История славянобългарска", участваха в проекти на МОН, в срещи с български писатели и творци, интервюираха като репортери от Клуба по журналистка видни общественици и дори Президента на България, включваха се в предавания на БНР, танцуваха народни танци във фестивали и концерти, правиха мартенички, кукерски маски и участваха в работилници. "12 години паралелно обучение в две различни образователни системи! Гордеем се с вас деца! Гордеем се, че се превърнахте в добри и отговорни хора, че обичате българския език, че почитате историята, културата и традициите ни! Пожелаваме ви да постигате още повече, да успявате, както досега, да бъдете себе си и винаги да се завръщате при нас! На добър час, Випуск 2023, дерзайте, постигайте, имайте! Ние винаги ще ви подкрепяме и ще ви очакваме в голямото ни училищно семейство", пишат във фейсбук стрницата си от училището.

Снимка: Училище "Христо Ботев" в Ню Йорк

Българското училище "Христо Ботев" в Ню Йорк пък е създадено през 2005 г. в резултат на сътрудничеството между Генералното консулство на Република България в града и местната българска общност.

То се развива успешно благодарение на финансовата подкрепа на Американска фондация за България, фондация "Tианадера", Министерство на образованието, младежта и науката, и родителски дарения.

От 2012 г. е официално вписано в Списъка на българските неделни училища в чужбина. "Христо Ботев" предлага обучение по български език и литературапо одобрени от Министерство на образованието, младежта и науката учебни програми, както и по История на България, Човек и общество, и Роден край. Всички преподаватели са одобрени от Министерство на образованието, младежта и науката, имат професионална квалификация на преподаватели по български език и литература, както и магистърски, и други образователни степени в своите сфери. Учениците получават удостоверения, с които продължават обучението си по български език на територията на България без да полагат приравнителни изпити.

Към училището се организира също курс по български език за възрастни - англоговорещи; театрално студио и детска музикална формация за малките ученици.

Фолклорният танцов ансамбъл "Горана Джуниър" към училището е истинска гордост за създателите си. Той се радва на огромен интерес както от страна на местната българска общност, така и на американската публика. В него участват повече от 70 деца, разпределени във възрастови групи между 5 и 18 г.

Занятията се провеждат в сградата на Food and Finance High School 525 West 50th Street, NY 10019.